Tuesday, August 23, 2011

Terkenang

Semalam aku buat gandum berkuah.  Mak aku ler panggil gitu. Lempeng berkuah jek. Bila aku bosan nak makan nasik, aku masak ler mender gini. It’s basically lempeng bodo dan kuah cam kuah laksam tu, santan, ikan, bawang merah cuma tambah halba jek lain sikit. Growing up, inilah yang mak aku selalu buat, bila bosan makan nasik or time-time bapak aku outstation ker, sebab bapak aku tak suka sangat lempeng-lempeng ni. Another family dish selain lempeng berkuah ialah gandum berlauk. Itupun creation sendiri jek, harus takde orang lain buat. 
Lempeng berkuah. Motif ada reben tepi tuh? Muahahaha

Bila buat lempeng ni or gandum berlauk tu, mesti aku teringat Arwah Ayahji. Masa dia ada, memang dialah tukang membuatnya.  Memang sedap dia buat. Kalau lempeng aku tu nampak pucat jek, lempeng arwah buat nipis dan crispy sebab dia letak telur banyak dan goreng pakai minyak banyak. Aku pakai non-stick pan, memang ler rupe lempeng tu tak seksi.  Kekadang bila aku nak mengecek dia buatkan gandum berlauk ker or lempeng, mulalah aku cakap, “Ayahji boleh buatkan gandum berlauk/lempeng tak? Ayahji lah yang paling hensem sekali,”  Dia selalu buat muka toya jek, tapi dia akan buat, hehehe. 

Bulan puasa ni, aku rasa mak aku lagilah terasa ketiadaan Ayahji. Every year, since I can’t even remember when,  mama akan dapat tempahan hamper. Dan yang akan menolong mama buat hamper ni Ayahji lah. Sampai tak tidur malam dibuatnya. Mak aku cuma perlu cakap design-design apa, dan pandailah dia materializekan vision mak aku tu into reality. Mulai tahun lepas mak aku terpaksa mintak staff lain untuk tolong dia buat semua tempahan hamper tu. Aku? Hampeh tak reti. Potong dawai pon berjam-jam. Fed-up mak aku menengoknya, hahaha. 

Tengokla hamper mak aku buat ni. Cantik kan. Macam hantaran dah aku tengok. Kenapala aku tak reti aaa? Best kan kalau kita dapat hamper cam ni.






So tahun ni, dah kuranglah satu sampul duit raya yang aku akan sediakan.  Moga rohnya dicucuri rahmat.  Al-Fatihah.

12 comments:

  1. yer.. saya sedih sikit..

    ReplyDelete
  2. yerlah, mcm sedih sikit..

    ReplyDelete
  3. sedih sebab aku ingat lagi entri arwah pass away. n arwah ayahji ko pandai pulak mende2 camni.. best tu!

    lempeng tu cam best jek. aku x penah tau. ni makanan daerah ke makanan famili? aku adalah jakun makan2 rare camni.

    ReplyDelete
  4. Oren,

    Iyer, sedih sikit masa aku tengah lenggang the lempeng semalam.

    Jojoe,
    Tu lah sangat sedih bila ingatkan he passed away alone last year.

    Lempeng tu memang family punya resepi. Silalah jakun hehehe. Semalam terletak halba lebih.. patut letak sikit jek. lama sangat tak buat. banyak gila aku buat. 2 kali makan, berbuka dan balik terawih.

    ReplyDelete
  5. kreatif mak ko yer..cantik hamper2 tu

    lempeng tu nampak sedap

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Hamper kesemua tu? Serious nampak macam hantaran tau. Ce risik dengan your mother, kot kalo ada lebih-lebih ke.. she can give one to you :D

    Al-Fatihah.

    ReplyDelete
  7. Hi,

    Mak aku memang kreatif dan berseni. Lempeng bodo jek kami panggey kalau gitu. Kuahnha jek yg special.

    Sis,

    Welcome to my humble blog. Iyerr sumer tu hamper awok tau. Takde maknenyer kalau ngecek dia nok ker hamper tu. Doh bertuan belake hamper tu.

    ReplyDelete
  8. aku pun kalau nak raya mula sedih2 teringat arwah ayah..

    lempeng pun mcm dah jd fav dish aku. lempeng bodo cicah kuah lemak tempe..asalnya dulu kami susah, jadi buat la lempeng..santan tak payah beli, tempe buat sendiri..

    kalau nak up sikit rasa letak la kelapa parut sket..huh syahdu beb..

    ReplyDelete
  9. eh lupa..aku dah letak gambau kemboja cina kat blog

    ReplyDelete
  10. Angah,

    Yelah kan, sure la masa ni teringat kan. Wah lempeng makan ngan kuah lemak tempe? menarik tu. so kuah lemak tempe tu ala2 cam kuah lodeh tu ker? Hehehhe.wokeys, nak gi tengok kemboja cina.

    ReplyDelete