Thursday, December 30, 2010

Piala AFF Suzuki We Won! Jumaat Cuti!

Alhamdulillah, we are the champion of the Suzuki Cup! Kudos to our boys who played well enough to maintain our lead, albeit a shaky and nervous start. Yelah mana tak nervous ko, pergi stadium pon naik kereta perisai kan. Asal dapat bola jek, pass laju-laju kat kawan. Aduss.
Credit Berita Harian

Many, many thanks to Khairul Fahmi for defending our goal after being attacked non-stop by the Indonesians from the start whistle blown. You have shown much charisma and maturity.  Thanks also to Safee Sali for the goal which  came at a great time which also managed cool the nerves of the other boys.  Even though we lost 1-2, who cares; We won!!!

And the best part is :

Jumaat Cuti Umum

Kuala Lumpur Dis. 29 - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengisytiharkan Jumaat ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan menjuarai Piala Suzuki AFF 2010.                                                              (Utusan.com)


Well done boys!!! So proud you!

Monday, December 27, 2010

2 jam sekali?

We are nearing the end of 2010 dah kan, kejap jek. Aku malas nak buat 2010 reflection lagi. Nantilah.

Pagi tadi aku ada interview for scholarship. Aku prepare gak semalam. Tapi tahla. Tak memberangsangkan jek gayanya. Apa-apa pun  dapat tak dapat, aku tetap akan mula my masters ni minggu pertama Januari 2011. Dah register semua dah kan. Mesti ada hikmahnya tu. Kalau dapat scholarship tu, ringanla beban financial kan. Kalau tak dapat, takdelah bond kan. So, either way Allah akan beri yang terbaik untuk aku. Aku dah usaha sehabis baik dah.

Esok hari last aku bekerja untuk tahun 2010. Rabu aku dah start cuti sampai Jumaat. Yeehaaa. Semangat nak gi jalan-jalan dengan Ed. Hehehhe. Destinasi? Dalam negaralah wei. Afamosa lagi? Noooo. Kali ni, Penang! Dah lama gila tak jalan-jalan ke utara. Adala pergi Langkawi tah berapa kali tu kan, tapi tu naik kapal terbang. Tak drive dan lalu jem dan tempat-tempat lain kat North-South Highway tu. So aku semangat nak pegi. Kalau berjaya pujuk Ed, ada can aku ajak naik ke Sintok. Tempat jatuh lagi di kenang, ko. Memang pernah jatuh sungguh, tak caya tanya mamaTinie. Jatuh longkang pastu siap naik van bomba lagi. Jangan tanya aku kenapa van bomba. Muahahhaha. 

Maybe stay 2 malam. Aku adala buat listing tempat untuk makan-makan, kan. Pergi Panang mestilah makan-makan, kan. Aku masuk dalam Halal Penang Food punya facebook rasanya. Pastu mulalah aku buat listing. Pastu aku tunjuk ler list tu kat Ed kan, korang tau apa dia cakap.

Kita nak makan setiap 2 jam ke com?

Cheisss. Errr tak boleh ke? Hahahhah. Sebab dah termalu, aku cakap ler, tu list yang aku belum short list lagi hahahha. Teringat aku dengan mamatinie, dan geng2 beruang gi Penang masa student dulu, naik ferri pastu gi melantak kerang rebus dan sotong kangkung kat padang Kota lama. Haper tah nama tempat tu sekarang. Wujud lagi ke tempat tu Oren? Pastu ko ingat tak yen, kita gi makan kat rumah kawan aku tu yen, sedap kan mihun kuah dia. parents kawan aku tuh, berniaga pasar malam. Sedap yang hamatzzz.  Anyways, memang trip kali ni ialah trip memberuangkan diri. Hahahha. Aku cakap dekat Ed, kena bawak swim suit dan kasut sukan ni, kasi balance sikit. baru leh makan 2 jam sekali kan...muahahhahaha.

Aku ada 7 bijik novel yang aku belum baca lagi. 4 bijik beli kat mph lagi 3 bijik kat Ashford. Aku konon2 cakap dekat Ed, aku nak gi bercuti yang aku leh rilek jek tak yah pikir apa-apa dan baca buku cerita tu tepi laut. Ngeh..ngeh...ngeh..Tapi kalau dah makan 2 jam sekali, tak sempat la nak baca buku kan, kan, kan.. hahahha 

Oraitlah, mintak-mintak cuaca baik. Aku tengok kat website Jabatan Meterologi, petang2 ujan ye kat Penang. Kalau korang ada lokasi makanan sedap-sedap kat Penang yang aku patut cuba, silalah sound aku yek. Maybe aku leh cepatkan sikit, makan setiap sejam.. hahhaha..

Sunday, December 26, 2010

Malaysia won 3-0 on the first leg Final of Suzuki Cup!

The sea of Malaysian fans in Stadium Putra Bukit Jalil
Alhamdulillah. Our boys have made us proud by winning the first leg Final of Suzuki Cup with the aggregate of 3-0. Yeeehaaa. Was not at the National Stadium nor was I in front of the TV watching them since me and Mr. Dream went out to buy goggles and light bulbs at IOI. 
We were listening to the radio and Mr. Dream got updates from his friends that the score was 0-0 during the first half. By the time we were finish shopping and turn on the radio, we heard very upbeat songs, Menggegar Dunia played on the radio station. Sounded like a victory song to me.  Right after the song, the DJ announced that Malaysia had won 3-0!! Wohoooooo. 

We had to use the lebuhraya Puchong-Bukit Jalil to go home. The cars line up all the way from Taman Bukit Jalil up till err even further than Astro!  Triple parking di kiri dan kanan jalan. Fuuuuhh ramai gila fan Malaysia pergi sokong kan. You rock guys. Masa kami lalu tu motor-motor tengah keluar semua kibar bendera Malaysia. Funny jugak nampak fan Indonesia dekat tepi jalan semua angkat tanda Peace jek. Rilekla brader, orang Malaysia cool lah, takde de nak gaduh2. Apa barang. Tapi kalau kalah, errr tataulah kan. Hahahha. 
Anyways, the goals were scored by Safee Sali on the 61th and 73rd minutes. Another goal is scored by  Mohamad Ashari Samsudin on the 68th minutes. All in the span of 10 minutes. Anyways, well done boys! You ROCK! Jangan happy2 sangat. There's one more leg in Stadium Gelora Bung-Karno, Jakarta this Wednesday. All the best, boys. Make us proud!

Picture credit to The Star and Utusan Malaysia

Wednesday, December 22, 2010

Back to School

Salam kawan-kawan, 

Dengan ini, aku mengumumkan bahawa aku officially dah jadik student balik. Hehehe. Semalam pergi register balik. Sukenyer. Err sebenarnya berdebar pon ada. Ni memang cita-cita dan angan-angan aku. 

Selama ni dok cakap je kan nak amek masters la apa lah kan. Few months back, aku mengambil first step iaitu pergi jumpa prospective supervisor. Discuss dengan dia, how to go about, dan tajuk yang aku nak propose for the thesis. Nampaknya dia setuju dulu with my initial proposal. Kemudian I took the next step, which is submission of application. 
Rasa-rasanya dah hari-hari akhir dah tu. And alhamdulillah, permohonan dah diluluskan 3 weeks back kot.

Dek kerana aku sebok nak exam certification hari tu, aku abaikan jek surat tawaran tu. Sehinggalah aku boleh do something about it, which is yesterday. Pergi buat medical checkup, and alhamdulillah, rasmilah aku sebagai student balik! Excited, horror semua ada. Hahahha. 

Tah camana nak cope aku pon tatau dengan kerja yang menimbun giler, dan ada personal plan yang aku nak buat next year. Tapi macam kawan-kawan cakap, take one step at a time. And that's what I am doing.
Taking one step more step, is one step nearer to my dream. Just one step cekna, just one more step every time.

Wednesday, December 15, 2010

Life resumes

Salam korang, 

Exam fever is over. Kejer banyaklah pulak kan. Macam-macam mender nak kawtim sebelum end of the year ni. Planning for next year pon dah mula dah. Letih,letih. Tapi the exam stress dah kurang sikit. So tadi aku pergi library dan pinjam buku-buku yang tak berapa ilmiah hehehe. Yesss. 

Ed tak ada, outstation. So semalam, lepas maghrib dengan kepala yang sakit tu, aku dok melepek je depan TV cam kain buruk tak bangun-bangun sampaila aku masuk tido dalam pukul 1 gitu. Hahhaha. Hari ni pulak, balik dari kerja aku gi merewang-rewang cari blouse. Masuk satu kedai ni. Takde blouse tapi ada cute kebaya/kebarung. Oh man, it's really pretty. I have not bought kebaya for quite some time now. Dah jadik beruang kan sekarang ni. Pakai jelah baju kurung 4 segi tu, hahahha. Tapi tadi ada saiz-saiz yang bersesuaian. Nak tergelak aku, bila aku muat kebaya size M! Saiz M, ko! Saiz eropah ke kedai tuh? Muahahhahah. Lantakla, yang penting kebaya tu  macam compliment jek my body. Tak fitting sangat, tapi tak le gelobos. I like them so much, I bought 2!!! 2 pasang ko. Hishhhh. Sukenyerrrr. Lamanya tak beli kebaya siap gitu. Yelah kan susah wei nak carik saiz. 

On another note, aku tak buat apa-apa plan or personal resolution lagi, tapiiiiiiiii minggu depan aku insyallah akan register untuk jadik student balik!! Ya Allah, horror jugak rasanya. At this point of time, aku tatau lagi camana nak manage my time. Tengok kerja tahun depan macam lagi haru dari tahun ni jek. Hmmm.. As always, aku go with the flow jek, and leave it to Allah. Aku cuma boleh berdoa yang Allah kuatkan semangat aku and I think I just have to take one day at a time and deal with it the best that I could. Nak buat camana lagi kan. Chin up cekna. You can do it!

Oklah aku nak gi nengok rancangan TV tak berfaedah dan nak baca buku Eat That Frog. (sounds gross ain't it)..Take care..

Note : Pesal korang semua makin jarang2 update aaa? Cuti ke? Sebok ke? Aku takde bahan bacaan laaa.

Monday, December 13, 2010

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

Went to watched the 3rd installment of Narnia last Sunday. Was thinking about watching Social Network, but lain kalilah. Again, I watched it at Alamanda, on the 2.30 pm show. Tak mau dah watch on the 5.30 pm show. Teringat that I have to run lintang pukang to perform the prayer, sebab the Harry Porter show took more than 2 hours.

Overall, the movie was nice. Not a dull moment. Fast paced, tak sempat nak tido macam masa tengok Harry Porter the other day. The story line was coherent, understandable, tak banyak scene which confuses you or too many flash back. Probably better than the earlier 2 Narnia, because this time around there's less main character. Lucy, Edmund and Caspian with. Takde ramai sangat nak jadik hero so  the heroic role was nicely distributed with the absence of Susan and Peter. 

It is a good family movie. Boleh bawak kids tengok. Though the critics were harsh for the 3rd Narnia, and reckon that this will be the last installment, I enjoyed every minute of it. For me, I like watching movies like that. Yang tak payah berat kepala fikir. I have enough things around me  that made my head spins. I don't need movies that will challenge me mind.

I don't know whether there's anymore Narnia after this. Quite nice watching the kids grow up in the movie.  Ok, What's next?

Sunday, December 12, 2010

Jiwa tak kacau dah, tapi.......

Salam korang, 

Finally, habis jugak examnya. 4 jam exam tu, dan aku stayed sampai ke hujungnya. In fact tak sempat habis semak pon jawapannya. Memang hidup tak keruan sikit. Kerja banyak sangat. Even masa aku tengah study leave tu, aku tak dapat focus sangat, sebab kena gak respond pada email sikit-sikit. Tapi satu dua akhir tu memang gila-gila buat soalan. Seminggu tu memang dok library jek. Masa Awal Muharram balik kg Ed, sekejap pon angkut buku semua. Memang horror la exam ni. Tak daya aku exam-exam ni, penat study, penat buat soalan, penat semualah. 

Malam semalam, aku dok buat seoalan lagi. Kelaur kejap gi dinner dengan Ed. Kengkawan yang amek exam masih lagi dok hantar-hantar soalan thru email dan sms masa tu. Dasyat diorang ni study. Gerun aku nengoknya. Balik dari dinner, sambung buat soalan, go through slides, Ed dah suruh aku tido lama dah. Aku ni dok susah hati, masih lagi belek2 buku dan soalan-soalan. Pukul 1 lebih gitu, aku dah kemas-kemas barang nak bawak ke exam esoknya.

Pagi exam tu, aku bangun awal sikit, letak baju apa nak pakai dekat katil. Lepas solat subuh aku buat roti telur, buat alas perut sikit. Yelah exam tu habis pukul 1 tenghari, kalau tak breakfast karang kebulur pulak. Masa exam yang 6 jam dulu, memang siap bawak bekal roti bawak masuk exam. Kali ni katanya tak leh bawak, so aku makanla sikit dulu. Hishh tak lalulah aku nak makan. Lepas siap-siap, aku kejut semula si Ed yang tido balik lepas subuh tadi. Lepas dia siap-siap dia dok kat meja.

Apsal makan separuh-separuh roti ni com.

Tah tak selera.

Meh makan sikit lagi.

Ni roti coklat ni pon tak moh ke? Makan separuh ke?

Tah tak selera.

Ed gelak jek. Dia kata aku nervous. Agaknya kalau ada Nasi Lemak Zaman pon tak selera masa tu. Errr ye kerr? Hahhaha. At 8 Ed hantar aku pergi ke pusat exam tu. Padahal dia dah tunjukkan dah kat aku tempat examnya, aku buat-buat muka kesian jugak mintak dia hantarkan. Aku ni boleh jek sesat barat dek kerana panik tu, bukan aku biasa sangat area Cheras tu. Dan yang lagi pentingnya, aku nak Ed temankan aku, kalau boleh masuk exam dia teman, memang aku ajak dah, hahhaha. Manja giler kan. Spoilt la aku ni. But Ed being my biggest supporter in anything that can enhance me in terms of knowledge and career path, of coursela akan hantar aku, sampai depan building exam. Siap berhenti kat 7-Eleven lagi, soh aku beli bekal air. Thank you, babe. U're the best!

Masuk jek bangunan tu, aku terjumpa colleague dekat opis lama. Sempatla sembang-sembang sambil naik lif dan sambil register. Perut aku masa tu dok buat balik kuang. To cut the story short, at 9.11 am exam pon bermula. Nasib baik aku bawak jaket sebab hall tu bukan main sejuk. The first 70 question tu, aku mengantuk gila, dan tak paham sangat apa soalan tu nak, ulang-ulang aku baca. Aku buat jek dulu, but I must get back to the 70 questions. Ngam-ngam jek aku check sampai 70 soalan tu masa pon tamat, that means aku tak sempat check jawapan yang lainnya. Shoot.

Habis jek exam semua orang dok sembang-sembang. Aku terdiam. Bagi aku susah sangat examnya. Dan aku takdelah confident sangat dan lega sangat lepas amek exam tu. In fact aku rasa down pulak.  Aku called Ed, and he informed me that he is waiting for me at SRecipe. Aku jalan pelan-pelan ke situ. Masuk jek aku nampak Ed senyum je kat aku. Aku rasa aku sengih pon tawar jek. Cerita jugak sikit-sikit kat dia pasal exam tu. Tapi lagi banyak menung aku rasa. Ed cakap, Insyallah aku lulus.

Lepas masuk kereta, aku menung balik. Rasa nak nangis pon ada. Entahlah. Tah apa-apa aku rasa aku jawab. Ya Allah bantulah kami Ya Allah. Luluskanlah kami semua. Balik rumah aku tido, petang tu pergi rumah mak aku, gi layan anak buah aku si bulat tu. Lupa kejap serabut tu, tengok dia cakap merepek-repek hahhaha.

Ya Allah, aku berserah padamu. Semua keputusan di luar kawalan kami. Kami bermohon, berilah keputusan baik untuk exam kami Ya Allah.

Thursday, December 2, 2010

Jiwa kacau

Salam kawan-kawan,
Banyak gila kerja. Too much happening lately, tak larat rasanya. Mama, baba pindah rumah, raya haji, kerja yang banyak cam nak gila nih, meeting pagi petang. Serius tak larat.  Last weekend I was on skype sampai pukul 1.30 pagi dengan my collegue dok discuss on the slides and templates to be prepared and used the next day for a last minute request untuk conduct workshop. Ughhh..

On top of that aku ada exam besar yang aku akan ambil 11 hb December ni. That is NEXT SATURDAY!!. Seriously aku tak baca haper pon lagi. Beli stationary kan main lagi. Biasala kan aku. Asal ada exam jek, semangat beli stationary. Ed pon maleh dah nak cakap apa. Baik sangat dah tu, dia layan jek bawak aku pergi dari kedai ke kedai cari specific pen, hahahha korang larat tak? Iyer aku memang gitu, poyo jek lebih, studynya tak. Ya Allah risaunya aku.

Memang tak study apa. I took leave today and tomorrow to study. Period pain lah pulak. Sakit perut camana pon aku gagahkan diri gak gi opis study kat Library. Gile ko, kalau dok rumah sure aku tak study punya. Weekend lepas tengah2 aku study dan buat nota dalam 2 mukasurat, aku teringat ikan bawal dalam peti yang tak masak lagi. Pastu dok teringat-ingat, last2 aku tutup buku; masak! How pathetic is that? Takde self control and determination langsung kan. Adoihhh.
Oh ya lupa nak cakap, selain daripada the crazy thing I mentioned up there, aku juga adalah team manager/player untuk volleyball dan ada tournament this weekend!! Tell me bila aku nak study? Nampaknya aku kena bawak nota pegi courtlah gamaknya. Team manager, ni kejernya termasuklah cari dan pujuk orang untuk main, amek size jersey, register player, amek elaun, cari court untuk training, all that craplah. Owh man, it's taking sooooo much of my limited time. 

Macamana aku tak rasa huru-hara kan. Susah aku nak focus untuk exam aku nih. Takutnya. Kali ni the stakes are high. Ada 4 orang lagi amek the same exam, and they are all looking quite ready dan dah study dan buat practice question dengan banyak. Arghhhh susahnya hati aku. Bila diorang discuss-discuss, aku lah yang selalu rasa cam tak bersedia.

Oklah enough whining. I better hit the books now. Ikutkan aku, dah ngantuk sangat dah ni, tapi aku kena gak study or at least buat some questions.  KOrang doakan aku eh, diberi kerajinan untuk belajar, dan diberi ilham untuk jawab exam nanti ye, Amin. 

Arghhh nampaknya aku kena tekan the panic button now..

Monday, November 29, 2010

Raul scored hat-trick for Schalke

Berlin - Raul Gonzalez scored a hat-trick as Schalke 04 continued their Bundesliga recovery with a 4-0 drubbing of Werder Bremen.

 
The former Real Madrid star Raul was on target in the 45th, 53rd and 71st as Schalke claimed their biggest victory of the season. Free-falling Bremen had Philipp Bargfrede dismissed late in the game. 
 
Schalke 04's Raul scored a hat-trick, including a stunning chip over keeper Tim Wiese, to steer his team to a 4-0 demolition of troubled Werder Bremen, who have now conceded 13 goals in their last four league games.


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX




Yehaaaa. Raul is still alive and kicking and scoring. Missed watching him in Real Madrid. But, maybe  the move to Schalke 04 was the best for him. At least he is now on the field playing and scoring. Viva Raul!

Tuesday, November 23, 2010

My observation on London

Sepanjang aku di London, dan from the 3 previous trips there ada beberapa observation yang aku buat. Walau camna pun ni personal observation aku jelah. You may or may not agree with me.

  1. Dekat London orang suka pakai compact car. Tak banyak yang pakai sedan. So peugeot 207, Renault Clio, Renault Magena, Toyota Yarris or  Mercedes A Class. Selalunya kereta 4 doors tapi kecik sikit. padahal orangnya besar-besar kan, senang sikit nak parking gamaknya.
  2. I hardly see any MPV di sana. Kalau adapun memang yang sewa punya. Tak macam kat Malaysia. Market for MPV is huge. Orang Malaysia anak ramai kot, pastu suka balik kampung hahhaha. Dekat sana they dont call it MPV they call it People Carrier. 
  3. Parking is a big issue. Pasal tu ramai orang malas nak ada kereta kat sana gamaknya. Depan rumah sendiri, silap-silap takde parking. Nak park kena beli parking permit. 
  4. Kereta maybe cheap tapi insurance nya mahal nak mampos. 
  5. There may not have toll macam kat tempat kita yang sikit-sikit tol, sikit-sikit kena bayar tol kan. But they have congestion charges. If you nak masuk kawasan-kawasan Congestion Charging Zone or sibuk you have to pay around  GBP 8-11 tak ingatlah. So kalau kerja area sibuk hari2 kena bayar tuh. Pastu parking pon mahal, sebab tu lah diorang sumer naik train or bus jek. Tapi their public transport is very reliable dan efficient. 
  6. Tapi kaaannnn, dalam-dalam efficient gitu, diorang ni suka jugak buat strike/mogok. Masa aku dekat London ada dua strike yang berlaku. Masa hari aku present tu, ada tube strike, memang banyakk tube line yang tutup. So banyakla orang lambat sampai ke conference hari tu. Memang la diorang sediakan extra busses tapi kalau dah semua orang yang pakai underground tube tu semua naik bas, tak ke super-jam? The only good thing is they announced beforehand sebelum strike, so people who are effected bolehlah carik alternatif lain. 
  7. Another strike is from the BBC staffs. Apparently BBC nak change the retirement benefit ke hape entah something like that la kot. So the staffs held a strike. Memangler suka mogok, diorang ni. But peaceful mogokla. Dekat parliment hari tu pon penuh dengan protesters yang berkhemah dekat area tu, to show their protest to a certain parliament decision. Kalau tak silap an increase of tax kot.
  8. Masa hari tube strike tu aku amek cab nak gi dinner, ya hampunnn jemnya. The good thing is dia tanya balik kat kitorang, betul ko nak naik cab nih? Sure jem dan mahal nak mampos. Terpaksalah apa nak buat. Hala balik, kitorang cuba jalan keluar sikit dan tunggu dekat main road. Sebenarnya tak pasti sangat betul ke tak tempat akmi tunggu tu, agak2 jek, hahahha. 
  9. Cab akan amek a maximum of 5 pasangger jek, termasuk infant or babies. So memang takde can kalau nak riba-riba budak. So kalau travel make sure not in a bigger party than 5. Yelah memang kadang-kadang tak de intention nak naik cab, tapiii ada masa-masanya dah letih giler, memang tak larat nak naib tube.
  10. Tak semua tube ada escalator or lift. Ada masa-masanya ko kena gak naik tangga. So horror sikit, kalau ko bawak luggage besar-besar or travel dengan orang-orang yang dah berusia sikit. Dekat DLR station mostly ada lift. 
  11. Ada tube-tube yang bukan sekali jek ko turun escalator ke bawah tanah, ada yang sampai 2 kali dan maksimum 3 kali ( kalau tak salah, correct me if I'm wrong). Punyalah berapa ratus meter ke bawah tanah kan. Seram pulak kalau pikir-pikir.
  12. Kalau nak murah travel adalam London. Silalah beli Oyster Card. Ticket yang pakai oyster lain harga dengan yg beli on the spot. Aku travel GBP 1.20 guna oyster, adek aku yang beli on the spot kena GBP 3.50> Oyster ni boleh top up, dan jangan lupa gi pulang balik the card and get back the deposit GBP3 dan whatever excess left in the card.
  13. Dekat UK ni ada VAT - Kalau tak silap Value Added Tax. Untuk orang-orang luar UK dan EU (European Union) cam kita ni sepatutnya tak dikenakan TAX.Kalau shopping, silalah tanya can you give me a VAT redemption receipt, kalau dia blur, mintak panggilkan manager ker hape ker. Ada sekali masa dekat TK-Maxx, we bought something, dan a friend tanya ada VAT redemption receipt? The cashier cakap takde. Bila aku tanya, cashier lain, dia kata boleh pulak. Takdelah banyak sangat. Tapi here and there, kalau dapat refund 4-5 pound, convert duit kita banyak gak kan. Sebelum ni aku tak pernah buat. Tak reti dan malas. Kali ni, memang aku buat kat setiap tempat. Kalau kedai besar-besar cam M&S, Selfridges, Harrods, Primark, memang cashiernya familiar. Senanglah. Lepas dapt receipt tu, kumpul semua dan bawak ke VAT counter di airport Heathrow tu, dan dapatkan refund. Sebaiknya mintak diorang masukkan ke Credit Card, sebab kalau nak CASH diorang akan charge GBP 2.70 per receipt. Rugi woo kalau tak buat. Lecehla kena isi borang, beratur tapi kalau dapat dalam GBP 20 pon dah RM 100 kan.
  14. Almost semua transaction guna credit card dikenakan caj 2%. Kejinya. Debit card tak kena caj. 
  15.  
    Itu jelah pemerhatian aku setakat ni. Ada lagi gamaknya. Nanti kalau ada aku tambah.. 

    Sunday, November 21, 2010

    Harry Porter - The Deathly Hallows Part 1

    Salam,

    It has been a while since I last updated. As always work is drowning me. Too much to respond and take up since I got back from London. Anywayssss, i still make time to watch Harry Porter yesterday. Book through GSC website. Since they have the E-ticket thingy I have not bought any movie ticket, walk-in. I always buy it before hand. The good thing about E-ticket as compared to reserve only, you can choose the ticket. If you think that the seat is not to your liking, you can select other shows, or decide to watch it other time. 

    Yesterday me and Mr.Dream watched the 5.30 pm show in Alamanda. we arrived at 5.15 pm, just enough time to collect the ticket and buy popcorn. Gila lapar tak lunch, popcorn pon popcornlah. My take on the Deathly Hallows :




    I think that because it has two parts the produces and the directors are taking advantage to make it extra slow. The move from few scene is especially when they camped is really slow. Boleh tertido rasanya. But then, the pace picked up and adalah benda-benda yang mengelirukan sikit. Frust tau. 
     
    I think that they have a lot of work to tie everything together, to bring closure to a lot of characters. For example, watak Professor Snape tu dalam 3 minute jek. Tak taulah kalau sebenarnya they have extended edition in DVD which makes more sense ala-ala macam Lord of Ther Rings tu kan. Bila tengok the extended edition, baru lah you'll go owhh now that makes sense. 
     
    The show ran about 2 hour and 15 minutes, but they started 15 minutes late, so it ended  around 8. Kelam-kabut jalan to beat the crowd to go for Maghrib Prayer. Bila nampak ada this 2 guys berlari, I said to Mr. Dream, I think we should be running as well. So we ran, celah-celah orang di Alamanda, sebab the stupid wayang, made us pusing ikut jalan jauh before entering back to Alamanda. Masa tengah lari tu dah bukak jam semua, sebab tau Isyak masuk at 8.12 pm. Luckily I brought my own telekung, sebab tau jelah betapa ramainya orang solat di Alamanda tu kan. Alhamdulillah, sempat. Just sempat kot. Hahahha. OK lain kali pilih timing yang sesuai sikit ye Ms Dream.

    Pic credit : Accesshollywood.com, Screencrave.com, austinpost.org

    Wednesday, November 10, 2010

    Update dari Hammersmith, London - sambungan



     Salam korang.

    Yelah tu, update dari Hammersmith. Aku dah sampai Bangi dah pon hahaha. Sorrile aku tak mengupdate sangat. Dekat London busy sangat. Dah balik Malaysia lagila super-duper busy maklumler lama sangat tak masuk office kan. Serabut kepala aku. Wokeys, sebelum aku mengomel tak abis-abis pasal kerja ni, meh sambung dulu update dari Hammersmith.
    Aku present dekat Stream B ni
    Sambungan..
    Aku try jugak masuk balik masa Amit dari India tu present, sebab he was so supportive masa aku present. Tapi aku memang batuk cam haram masa tu. Sampai dia terpandang-pandang dekat aku masa tu. Aku terus keluar, naik ke bilik dan makan ubat, sambil minum air suam. Lepas Amit present the conference break for lunch. Aku terus jelah lepak dekat bilik, makan apa yang ada dekat bilik, solat dan baring kejap.

    Bilik dekat Novotel. Simple but moden biliknya
    Bilik yang aku akan present, sebelum the participants arrival. Aku tengah kecut perut masa tu.
    Ni gambar masa presenter lain present. Dekat balik, seating arrangementnya macam seminar type. Terperanjat aku bila Stream leader aku cakap, stream kami will have cabaret style seating. Rupanya cabaret style tu round table. Fuhh lega, ingatkan apa lah.
    Ed persuaded me to proceed jek with the interview. Aku sepatutnya ada film an interview dgn this production company. Mula-mula masa pagi tu, aku informed them that I probably tak boleh buat interview tu sebab suara takde. Tapi diorang insisted that I do the interview. Aku cakap tengoklah keadaan petang sikit. So petang tu aku ke exhibition hall dan ke tempat interview tu. Dengar suara tak berapa keluar tu dan kepala pusing, aku buat lah interview tu. Tahler macam tak berapa bagus jek aku jawab. Nanti dah upload dekat website karang aku tengokler balik.
    Ni tempat aku diinterview. Berapa kali kena amek shot sebab, ada orang hempas pintulah, ada orang lalu depan aku lah, hahaha.
    Malam tu, aku dan Ed nak pergi cari makanan. Dekat area Novotel tu takdelah pulak makanan halal within walking distance. Aku cakap dekat Ed, kita pergi Khans dekat Bayswaterlah. Aku nak makan nasik. Aku tau hari tu ada tube strike where most of the underground tube ni tak ada service. Aku suruh ler Ed tengok dekat website, area mana yang terlibat. Hampeh, the whole circle, and most of district line takde service. Nampaknya kena naik teksi lah kot. Aku dah kebulor masa tu. Lepas amek jacket, kami ke luar novotel dan nampak satu teksi ni. Aku pon tanyalah.

    Are you in service?

    I am. But Are you sure you want to take a cab now. The traffic is pretty horrible.

    We got no choice now.
    Memang tutup terus tube station. Adoihhla..
    A t shirt that Ed bought in Bayswater, cute kan hahahha.
    So naik jelah cab tu, dari Hammersmith ke Whiteleys dekat Bayswater. Ya Allah jemnya. Kecut perut aku nengok meter teksi tu. 2.30-3.50-5.00-7.60-8.80----17.80 pound damn! Aper nak buat nak jalan memang jauh. Malas aku nak convert berapa harga teksi malam tu. Lepas makan, tengok kedai souvenir kejap, amek gambar depan tube station yang tutup tu dan amek cab balik ke Novotel, sebab besoknya ada conference lagi kan.
    Ni breakfast yang dihantar ke bilik every morning.
    Esoknya aku pegi ke conference balik. Masuk keluar stream. Ya Allah, what wrong with the topics tahun ni. Aku salah stream ke? How can people still talks about framework lagi? Kalau maturity model ker, measurement ke okla. UK dah lama la implement BCM;dah matured they shouldn't be talking about implementation lagi.  Kalau nak measure effectiveness tu logikla pada pandangan aku. Well, tu pandangan aku jelah.
    NI sambungan conference masa petangnya yang agak menarik
    Masa lunch again, aku naik ke bilik utk makan dan solat. Makan subway yang kami beli semalam. Tak pathetic kan. Lepas lunch aku turun balik. Haaa petang ni betul2 best sessionnya. Menarik sangat. Bila dah penutup tu, aku pergi sembang-sembang dengan Editor Continuty magazine, yang edit dan publish an excerpt of my article dalam magazine tu. Then dia introduce me to the chairman of BCI. Later aku cakap aku nak cari Lucy, one of the people who really helped me with this event, dari first time aku enquire sebab nak hantar call for papers, which is somewhere in December last year, sampai lah prior to my presentation. Aku ada beli some craft gift aku beli kat KL hari tu.

    Bila aku turun ke secretariat room dekat exhibitor's floor tu, aku enquire dekat this one lady namanya Jane, wherebaout of Lucy. Since dia takde aku mintakla jasa baik dia untuk passkan the gift to her, bila dia belek nama aku dekat my tag dia cakap.

    Err Arena, you win something.

    Are you sure?

    Yes, I think you won one of the big prize.

    Are you serious? (aku dok terpikir, sure ler dapat bakul yang penuh dengan champagne dan wine tu, nampaknya, berparti sakanlah diorang jap gi sebab aku akan prize tu kat diorang kan,)

    You wait a second darling, while I check what you got.

    Girl, you're going to love this, you won an iPad!
    What?!! Really?!!! I won an Ipad? That's amazing! I never won anything, ever, ever !!(giler excited aku masa tu, entah-entah siap terlompat-terlompat tanpa sedar kot, hahhaha)

    Yes, you did. Are you excited?

    I am. But I wasn't here when they announce it. Did they give it to somebody else?

    No, they will ship it to you

    Really? That's great! Brilliant!

    Lepas tu Jane tu pon excited untuk aku, siap peluk-peluk dan kiss pipi aku lagi. Hahahha. Belasahla. Jane takpe, jangan John. Bila aku nak naik ke bilik untuk informed Ed, ada 2 mat salleh came to see me, rupanya diorang ni yang sponsor the iPad tu. Dia sembang-sembang sikit dan cakap akan ship ke Malaysia. Yippie. (I got an email from them yesterday, diorang dah tanya nak confirmkan alamat. Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah)

    Earlier of the day, aku cam frust jugak sebab aku tak sempat nak pergi visit booth lama-lama sebab aku ada interviewlah, kena presentlah dan aku nak dengar talks orang lain. I dropped my card dekat 2 tempat je kot rasanya. Memang rezeki aku lah gamaknya. Alhamdulillah. Rezeki dari Allah.
    Crazy traffic light near canary wharf, mana satu nak ikut tu?
    Another 1, it is called Traffic light tree, menurut pembacaan aku, it serves only as a sculpture. Tapi dok kat tengah2 bulatan kecik gitu, sure tekan break punyalah, ingatkan a functional traffic light, memang konpius mana satu nak ikut.
    Overall semuanya berjalan dengan baik. Alhamdulillah. I got an invitation to present dekat Cairo pulak May next year. Tengoklah macamana. Semuanya atas izin Allah, doa dari mama dan of course doa, redha dan support dari my biggest supporter Ed. You're the best, babe.
    So that's all from my trip in London.

    Note : Hahhaha nak detail one go to my private blog. Tunggu jelah entah bila zaman aku nak update tu.

    Saturday, November 6, 2010

    Update dari Hammersmith, London

    Salam semua,
    I finally have some time to do an update. Sibuk tak terkata. For those yang ada access to the private blog, the details day by day punya update insyallah akan dibuat di sana. Kena sabarlah menunggu updatenya. Entah bila la boleh siap tulis tuh. 

    Aku sampai dekat Novotel London West tempat berlangsungnya conference tu on Tuesday, 2 November.  Novotel tu terletak berhampiran dengan stesen Underground Hammersmith. Ada few ways untuk sampai ke Novotel tu, but we took the tube melalui District line. Alhamdulillah, district line ok pada hari tu. Hari sebelumnya, district line suspended. Bila keluar dari stesen jek, kami tanya polis yang tengah jaga tu, dekat mana arah Novotel London West. Masa dalam tube tadi, macam nampak dah hotelnya, dah keluar dari tube ni, terus disoriented sekejap. Belah mana ye? Aku dengan tak berapa ada suara ni, bertanyalah dekat polis dapatlah directionnya. Kena melintas jalan beberapa kali jugak baru sampai ke Novotel dengan menarik begnya. Sejuk bukan main masa tu, patutlah orang-orang sini semuanya berjalan laju. Bak kata adek aku, " adek tak pernah lagi dapat potong mat salleh kalau berjalan kaki," hahhaha. 

    Lepas check in semua. Aku called the stream leader, and dia cakap dia akan arrive dari Preston in half an hour. Masa aku kat sana maghrib dah masuk at 4.30 petang giotulah. So by the time pukul 5 or 6 memang dah macam pukul 8-9 malam. After settling down later, he will call me. At 6 gitu, dia dah call untuk run-through the presentation esoknya. Aku pun turun le jumpa dia. 

    Lama gile run through the settings dan presentation, plus bersembang, aku dah ler sakit tekak, suara tak keluar, memang habis suara rasanya. Stephen tu pulak, memang suka bercerita, banyaklah history and other things English yang dia dok bercerita. Tengah-tengah dia bercerita tu aku dah start batuk yang jenis tak boleh berenti tahap nak keluar anak tekak tu. Adoihh, dia terus kuar amek sparkling water with lemon. Ok jugak sparkling water tu, cuma yang failnya ialah air tu ada ice. 

    Lepas habis run through the whole thing, aku pon naik ke bilik untuk prepare for the presentation. tomorrow. Berdebarnya jangan cakaplah. Esoknya pagi-pagi aku dah turun, greet orang, turun kat exhibition hall, nak sembang pon tak best sebab suara takde. Karang networking sangat, abis lak suara aku. Presentnya belum lagi. Lepas habis opening dan plenary session, kami ke Stream masing-masing. Aku berada di stream B, dan merupakan the 3rd speaker, dan session aku lepas morning break. Nervous ko, jangan cakaplah. Berbuih-buih mulut aku baca doa. 

    Akhirnya the time finally came. Stream leader aku decided that he wanted to introduce me dengan some humour, which is fine by me, as long tak sampai undermine aku nya credibility sudah. Aku pon bersiap sedia for the opening with some dry humour, and alhamdulillah, they took it well. Sebenarnya, once I have started, I'm okay. As long as aku tak refer pada notes dan menggoreng, I'll be fine. Problem started, when I started to refer some notes dan statistics, and mender tu mengganggu momentum aku, dan I will start reading jek. This happened once masa present. Overall semuanya ok. Aku boleh jawab 3 soalan yang ditanya. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Although it went quite well still ada beberapa lesson yang aku dapat daripada presentation ni. 

    1. Opening mesti crafted word by word. Aku bukan seasoned presenter, untuk tarik perhatian, aku mesti pull them with carefully crafted words.
    2. Never refer to any notes, or statistics masa present. Kalau bawak notes ialah hanya untuk help me answer question, sekiranya aku takde jawapan in hand
    3. Bagi aku, aku tak simpulkan closing dengan baik. Agaknya aku terlalu banyak focus padan opening with a bang, my closing was mediocre and did not really tied up whatever loose ends. Patutlah kat dalam buku tu ada cakap, closing pon must be crafted word by word, if you wanna leave an impact. Sebab tu agaknya aku dapat 3 soalan jek masa present, whilst other presenter dapat an average of 4-5 questions. Kalau presentation kat KL dapat 3 soklan tu ok dah, tapi aku rasa kalau aku simpulkan dengan baik, maybe I would get more question.
    Batuk aku memang berhenti just enough for me to finish my presentation. Habis jek, mulalah aku terbatuk-batuk cam hape tah. Serius sampai aku kena keluar dari dewan tu, sebab gile ganggu presentation orang lain,. 

    **bersambung

    Monday, November 1, 2010

    Update

    Salam, 

    Hari ni langsung suara tak keluar. Batuk dan selsema menjadi-jadi. I am suppose to be preparing and rehearsing, but here I am updating the blog, and bersiap sedia untuk tido lepas ni. Horror sangat. Memang langsung takde suara. Semalam at least kuar gak suara angsa tuh. Ya Allah, sesungguhnya aku ni kurang berdoa dan meminta padamu. Sembuhkanlah hambaMu Ya Allah. Permudahkanlah segala urusanku Ya Allah. 

    OK friends, wa nak tido. Kepala pusing. Hidung tersumbat.

    Sunday, October 31, 2010

    Update from London

    Salam all, 

    For the benefit of my bro and people  back home, I am attaching some pics of the kids. They are having a blast. Don't worry. Si Olyn tu memang ada tendency to wander around, so memang kena tengokkan dia lebih sikit.

    The apartment, mama tu memana pon mesti pakai kain batik. with the bakal sis in law
    Nasi lemak complete  ko, jangan tak caya. Siap ada rendang daging lagi.  Hahhaha
     Apartment's living room
     St Pancras Station, jem boleh tahan london nih. Patutlah orang tak suka drive dekat sini. Dahlah susah giler carik parking.
     Autumn


    Old school punya double decker bus.

    Saturday, October 30, 2010

    Sejuk, semput dan saspen..

    Salam all, 

    I have arrived safely in London. Alhamdulillah, banyak urusan yang Allah mudahkan. Brrr sejuk. But, my last 2 previous trip here was colder. Too busy to update. Too much happening that I think it's mainly my fault. So sekarang pandai-pandaila ko handle, ye cekna. I haven't completed making the script for my presentation. I've got some hints on what would be asked during the interview that they want to organize after my talk. Adoila seram. Part tu pon aku tak ready lagi. Tadi baru je kejap submit monthly report. Pendek jek, but still kena perah otak jugak kan. Korang doakan aku ye. Aku kecut perut dah.

    Sekarang ni musim luruh, so daun-daun dah mula kuning-oren-merah. Cantik jugak. Setakat 2 hari ni belum la sejuk tahap gaban. Esok belum tentu lagi. Kalau mengikut ramalan cuaca, sehari dua lagi macam sejuk giler. Ramalan je laa. Kalau Allah bagi whether baik, alhamdulillan. Dalam banyak-banyak mender aku bawak, aku boleh tertinggal inhaler asthma aku, boleh tak? Aku dah nak semput sikit-sikit. Kat sini bukan senang nak beli inhaler gitu. Nak-nak yang bersteroid gitu kalau takde prescription.  Puehle aku menahan diri dari semput, which is tak senang.

    Pastu kan, apsal la asyik kebulor jek. Tak daya betulla. Sikit-sikit makan. Kalau kat apartment sikit-sikit masak. Punyalah aku diet nak beli suit baru, dah jumpa dan muat yang lawa, ada can ketat tak leh butang by the time conference nanti kang. Muka aku pon dah makin bulat aku rasa. Tadi aku nampak kedai, Fat-Face, tak sempat nak masuk, hahaha, adakah aku boleh jadi dutanya hahhaha. Kalau aku jumpa lain kali aku nak masuk, tanya layak tak aku jadik duta? 
    Korang, I can barely open my eyes. Nak log off sekarang jugak. Later.

    Sunday, October 24, 2010

    Pre-Travel Update

    Checklist
    1. Finalise and send revised article
    2. Finalise and send revised magazine version article
    3. Finalise and send presentation slides
    4. Print flight ticket
    5. Print hotel voucher
    6. Buy food
    7. Buy warm clothing
    8. Buy suit
    9. Beli ubat
    10. Baca latest event
    11. Renew buku kat library
    12. Etc..etc
    Banyak lagi tak settle sebenarnya. Alhamdulillah, aku berjaya gak habiskan the 5 days course. Gila susah dan memeningkan kepala. Buat soalan asyik salah je, saspen aku. Pastu aku missed about 2 hours on the last day sebab aku dah demam dan sakit tekak, kena gak gi klinik. Ed gi hantar aku ke klinik,(tq babe) dan dia cakap, MC jelah hari ni com. Kalau tak kerana it's the last day of training memang aku cuti. Demam, selsema, sakit tekak dan kepala berat jangan cakapla. Muka aku sembab habis masa tu. Mata pon tak berapa boleh bukak. Tapi hari last selalu trainer bagi tips utk exam kan. Yelah examnya pon dalam 6 minggu jek lagi. Tolak aku gi UK sumer tu, adalah dalam sebulan. Yikes!

    On hari Khamis I got this call, nombor aku tak kenal. Lepas aku tak angkat kat phone company, number tu called aku kat my private number pulak. Aku dok pikir, ada a handfull of people jek yang ada both of my contact number. Baik aku angkat. Rupanya my uni friend. Dia dah jadik director dekat one international consulting firm ni. Dia suruh aku hantar resume. Aku gelak jek. Dia kata dia boleh hire orang sekarang, dan sungguh2 suruh aku apply. Hmmmmm. The last friend who went to this type of consulting firm, memang earn 5 figure. 

    Tak menggeletor lutut kalau dpt 5 figure? Tak hilang sumer ko punya kata-kata konon2 nak serve the country lah apalah. Sedangkan that firm pon buat project yang serve the country gaks. Hahahha. Dilema-dilema. Up till now aku belum update my resume. Aku tak pasti apa yang aku nak. Yelah memanglah money is just money, but aku pikir gak, with that kind of money, sebulan dua jek dah cukup duit nak gi umrah, hahahha.  Boleh settle hutang-hutang aku;debt free baby, boleh beli rumah atas tanah.Sudahla cekna ko banyak lagi mender nak pikir daripada jumping jobs. Aku nak focus on the conference ni dululah. Balik nanti baruler aku pikir pasal offer nih. (nak gak pikir tuh hahahha). Kerja lebih kurang sekarang jek, maybe less hahhaha. Sebab walaupun aku kejer semi gomen, macam nak mampos jugak banyak kejer. Kalau korang, korang consider tak? hahahha.
    OKlah korang, aku nak goreng keropok. Ubat paling mujarab untuk batuk aku nih kan, hahhaha. Aci tak lepas makan keropok pastu makan ubat batuk muahahhaha. Ubat tu kalau makan jek kena terus standby atas katil, sebab kepala terus ting-tong. Chow people.


    Thursday, October 21, 2010

    Ni untuk Acu

    Baby banyak amen
    This entry is dedicated to my bro who's starting a new chapter of his life in Coventry. All the best and take care bro. We miss you. Especially this boy.

    Amen yang kecik tu dah kempis baby buat. Jom acu gi beli amen. Kejaaaaap je.

    Eyah..eyah.. tataulah aksi lawan or aksi joget.. Hahaha (gelak baby yang baru)

    Baby nak ikut acu. Inside acu's car

    I'm cute right?

    Baby ikut papa makan burger

    Yes! Boleh beli amen.

    Nanti2  baby skype dengan acu eh. Hari tu dengar suara, tak nampak muka. Dah nampak muka tak dengar suara lak. Apsal acu? Takkan internet kat coventry tak laju? Oh internet kat bilik acu yang tak laju. Bilik acu baby buat macam bilik baby. Tak nampak lantai dah. Penuh dengan amen. Amen kudung, amen patah kaki, amen prisoner of war, amen kempis, dan macam-macam amen yang tak cukup sifat. Acu, nak beli amen. Dekat Coventry ada amen amosh tak?

    By acu. We love you!

    Monday, October 18, 2010

    Update

    Aku dah submit dah semua presentation slides, article for publishing dan article for magazine version. Dah.. Settled...Banyak lagi mender nak buat actually, tapi aku tak boleh nak buat apa-apa sangat sebab aku tengah training seminggu pulak nih. What timing kan?

    Aku applied for this training early of the year, dan asalnya memang tak dapat dah training ni. Aku lega jugak sebenarnya bila tak dapat. Sebab kalau dapat, that means, I have to sit for the certification exam, come this December. Tup-tup last month kot, dapat tau nama dah naik, and dapat budget allocated from Ministry pulak tu. Bermakna, tak boleh suka-suka tolak atau carik replacement. Kalau budget company sendiri leh la offer kat sesapa. So kenalah aku pergi jugak training tu seminggu. Dan aku juga dah sign up for the exam, in December. Help! Exam lagi! Serius tak daya. Tapi apa nak buat, aku just take one day at a time. Kalau aku pikir sekali harung sure aku migrain kan. 

    Kursus ni pulak mencabar, bukan level aku gamaknya. Aku perlu lupakan whatever that I have learned, and however aku buat kerja aku sekarang, dan pakai cap as senior management dan pikir kerja-kerja teknikal ni from strategic point of view. Tobatt aku tak reti. Masa mula-mula sampai kami buat test dulu. Aku cuma dapat 49/100 jek! Damn. Ada yang dapat 87 gitu tau. Susah nak pujuk hati supaya tak disheartened. Takpelah baru first day. Harap2 after 5 days tu, pemahaman aku lebih konkrit. Jangan makin confuse, sudah. Yang aku lagi berat kepala ialah aku sakit tekak gila, demam, dan selsema dari Ahad hari tu. Masa dekat kelas memang lembik dan tak comfortable. nak drive pon tak larat. Kalau tak kerana training memang aku MC jek.

    Aku akan berlepas ke London tu next week. Can you believe it? Aku dok cakap  pasal hantar Call for Papers dari tahun lepas, and it is materializing. Insyallah next week.  Adoih, banyak lagi persiapan-persiapan yang tak settle lagi. Weekend ni memang kena scramble, dan try to prepare apa yang boleh. sebab next week, prior to my departure tu pon, packed jugak. Itupun nasib baik aku berjaya menepis trip ke Taipei. Aku disuruh present jugak kat Taipei. 2 hari sebelum aku berlepas ke London tu! Though aku serabut, I was actually considering it, korang caya tak? I am such a pushover. Memang senang sangat orang nak suruh-suruh dan kulikan aku. Bila aku informed Ed. Dia jawab  2 perkataan jek, Decline! Insist! So Dengan itu senang jelah aku buat keputusan. I mailed to the bosses, cakap aku decline from going and please offer the opportunities to others.

    Oklah kawan-kawan, aku busy yang hamat seminggu dua ni. Maybe my next update dah dekat sana or I may sempat update barang satu, dua update before I go. Kawan-kawan doakan aku ye, dipermudahkan semua urusan dan diberi kesihatan yang baik. Semalam aku gi beli ubat (prepare ubat utk bawak ke sana) beratus aku habis, punyalah banyak penyakit. Tapi aku bersyukur, sakit aku, gitu-gitu jelah. Buat aku uncomfortable tapi takdelah terminal disease kan, Bawak-bawaklah bersyukur cekna. See ya people.

    Note : I'm suppose to be studying the glossaries. Nih buat upate ni kenapa? Tadi baru baca 2 page, terus tertido kau. Konon2 aku tertido sebab aku demam, hahha pegidah. Korang percaya ker?

    Sunday, October 17, 2010

    Wall Street : Money Never Sleeps

    Went to watch Wall Street : Money Never Sleep last night.  I thought I missed the chance to watch since it's being showed quite a while already. But when I saw that it still showing in a few cinemas, I persuaded Mr. Dream to go and watch it with me. Mr. Dream needed some persuasion though, alright. But in the end he went with me anyways.

    The verdict?... hmmmmmmm. Let me just put it like this, if it wasn't for Shia LaBeouf and Josh Brolin, I would probably fell asleep or walk out from the show. It started great, but as it continued, I was a bit disappointed. Saperla yang cakap Carrey Mulligan tu was phenomenal in the movie. Are you blind?

    To me, she was not convincing. She is supposed to show her distrust towards Gekko. But what she did was always run from the scene. Hei takde modal lain ke? And Michael Douglas, he was superb as Gekko the money expert but pathetic as the Gekko the father. Whenever he has scene with Carrey Mulligan, both of them were pathetic. 

    Shia LaBeouf was great. Very earnest, realistic but not to the point of going overboard with the acting. If this boy can keep his head clear, he can really go far in the Hollywodd scene. (Didn't he got arrested because of DUI ?..sigh..)

    And also in the end where Gekko said that he already deposited teh 100 mil to the Fusion Whatever account, both Winnie and Jake were really forgiving. Didn't Winnie said earlier, it's not about the money. If it wasn't about the money, it should be about the betrayal right? No, no, no in the end it's really about the money... Sigh again...

    Anyways, I am no expert. that's my point of view. It could be better, though. But it gives me a glimpse of what may happen during the Merryl-Lynch, Lehman Brothers or Bear Steins meltdown and the US economic crisis.

    Wednesday, October 13, 2010

    Panic attack..

    Semalam aku MC. Kurang sihat sikit. Masuk jek kejer pagi tadi, baru jek duduk dah kena summon dengan boss besar. Masa nak bangun pegi mengadap pon telefon berdering-dering tak berenti. Email melambak-lambak tak respon. Sakit kepala aku. Sekarang ni kalau sehari tak masuk opis masyallah, menimbun-nimbun kejer. Selalu kalau aku cuti, aku respond gak email. Tapi sebab sakit malas la nak on notebook, baik aku baca blog kawan-kawan daripada menjawab email. Hmm tu baru sehari, next week, seminggu aku training, tataulah camner. The next week laks, aku dah berlepas ke Londonm eiii seram. 

    Pasal presentation kat London tu, basically aku dah siap dah. Aku pass pada kawan sedepartment untuk review, adalah komen sikit-sikit. Lepas tu aku menebalkan muka suruh a collegue from other department review. Nah kau, berderet komen. Walaupun malu gak macam-macam komen, aku take it positively (walaupun pedih siotzz) sebab daripada aku kena komen masa aku present, baikla kena komen sekarang where I still have time and rectify and improve it, ye tak. Mat salleh tu bukan boleh, kalau ada fakta2 yang tak accurate nih, mengs'smash saja kejanya.

    Aku dah email pada stream leader di London nun. Bagi aku beberapa hari utk improve the article dan slides. Dia kata dia boleh bagi sampai esok jek sebab diorang nak hantar for publication dah. Adoih stress-stress. Aku tak betul-betul comfortable lagi ni. Actually sebelum kena komen tun dah comfortable dah, sekali lepas kena komen, nah kau merudum confidence level aku. Terus aku giat membaca balik. Betulkan slides sana-sini. Bukak balik article yang nak dipublish tu. Betulkan lagi, tambahkan lagi reference dan literiture review. Tolonglah aku saspen sangat ni. Masa dah suntuk. Masa dah suntuk? Yang ko gi mengupdate blog ni ngape Arena, gi ler siapkan slides dan article ko nun?!  Aku jawab sendiri yer. Aku take a break kejap. Nak muntah dah aku baca dan review slides tu over and over again. Tak larat. Pastu kan yang lagi aku ngeri, aku tak practice lagi!!! Bila nak practice nih??!!  Press the button now.

    Panic attack..Panic attack..Panic attack..
    Panic attack..Panic attack..Panic attack..
    Panic attack..Panic attack..Panic attack..
    Panic attack..Panic attack..Panic attack..
    Panic attack..Panic attack..Panic attack..


    Monday, October 11, 2010

    Latest Update from Commonwealth Game

    Hi people.

    I am on the verge of closing down this blog. Motivation writing it has thinned significantly lately. I now blog, when I feel up to. I just can't do it like other bloggers who earns heaps from Nuffnang. My other blog I update it fairly often. But this blog; hmmm. I can't use my nephew's pics all the time, even though he's really cute and cheeky, right. Anyways, I will keep it, as long as I can.

    Back to my main topic. Another gold for Malaysia in the Commonwealth Games, thanks to Pandelela Rinong from platform Diving. She led in the first dive. Fumble a bit on the second dive. Make it up in the 3rd dive. And was neck and neck with the diver from Australia after the 4th dive.  She sucked it up and delivered on the final dive. Dahla she's the last diver. Memang everybody's focus was on her. And she did it!! So proud of you girl. Congratulations. Thank you, you have add to our gold medal tally to 7. Keep it up!

    Thursday, October 7, 2010

    Tiket konsert / showcase Maher Zain di Kuala Lumpur habis

    Hmmm I blamed myself for acting  so slowly. Dah tau for a while about the showcase, tapi lambat sangat telefon untuk enquire pasal the tickets. Yelah auditorium MBSA tu boleh muat 1400 orang jek, sure lah fan Maher Zain Kat Malaysia ni lebih daripada tu. Adoihh, frust. Entah bilalah gamaknya dia akan datang sini lagi. Takpelah takde rezekilah tu.

    Ada beberapa peluang lagi untuk catch Maher Zain in KL. I'm sure akan penuh sesak tempat ni. Tapi boleh cubalah. Arggh kuciwanya tak dapat pergi showcase tuh!

    Tuesday, October 5, 2010

    Seram : Episod 2

    Sambungan..

    Bila Ed balik malam tu, aku ceritalah dekat dia. Ed was adamant that orang atas kami tu ada anak kecik. Tapi takler kami pergi check, buatnya langsung takde orang lagi seram. Biarlah kami in denial, dan anggap jelah ada budak kecik. 

    The following night, kami penat nak mampos, sebab siang tu memang banyak sangat activity, dan kalau tak silap, malam tu dok ulang-alik ke bengkel kereta dok uruskan kereta aku yang meragam. So malam tu tak larat sangat, terus tidor dulu, dan kunci jam pukul 4 pagi untuk bangun solat Isyak dan terus sahur. 

    At 3.30 am; tap..tap..tap..trrrrrrrrrrrrr.. berulang-ulang. Sampai aku cuit Ed, soh dia bangun solat. Bila dia bangun amek wudhu'. Bunyi guli tu berhenti. Lepas Ed solat, dia baring balik. lepas tu bunyi balik tap..tap..tap..trrrrrrrrrrrrr. Ed cuit aku pulak, dah solat? dia tanya. Belom, aku jawab. Gi sembahyang. Tak daya bising tu. So aku pon bangunlah amek wudhu' dan solat. Memang ko, selagi tak bangun memang dok berbunyi jeklah guli tu. Kol 3.30 pagi, ko!! lepas solat aku pon bangun ler prepare sahur. 

    Besoknya macam tu jugak. Ed dah siap solat rasanya. Aku ni mengantuk yang hamat tapi terpikir yang aku kena siapkan research proposal untuk masters, so aku tidor dulu dan kunci jam pukul 2.30 untuk buat proposal, solat Isyak dan niatnya nak solat sunat sekali. At 2.00 am tap..tap..tap..trrrrrrrrrrrrr...tap..tap..tap..trrrrrrrrrrrrr berulang-ulang sampai aku bangun. Adoihh. Dah bangun tu teruslah solat semua dan buatlah proposal sampai sahur, dan later teruslah gi kejer (bengong kepala aku kat kerje hari tuh, hahhhah)

    Seram tu seram gak. Tapi aku cuba think positive jelah, that 'dia nak ngejutkan kami solat je. No harm. Biarlah. Tapi kan satu petang tu memang aku meremang balik. Aku balik dalam pukul 6 lebih. Aku letak beg, baring kat bilik.. tap..tap..tap..trrrrrrrrrrrrr.. adoihh. takde can nak lelap kejap. Aku dah solat asar ok. Bunyi guli tu betul2 atas master bedroom aku. Aku try pergi ruang tamu. Bunyi guli tu atas ruang tamu pulak. Hmmm tetiba aku terpikir, cuba aku pergi angkat kain kat balcony, bunyi guli tu follow tak kat balcony. Kalau ikut, memang 'seswatuh..Guess what? Meremang bulu kaki aku masa angkat kain tuh ..tap..tap..tap..trrrrrrrrrrrrr atas balcony. Adoihh. Aku buat-buat biasa jelah. habis tu takkan nak lari keluar rumah pulak. 

    Semenjak lepas raya ni kurang sikit. Tapi, still ada lagi. Tapi kan.. Ed kata 'sekarang dah tukar.. tak guna guli dah.. 'diorang pakai bola golf. Muahahhha,. Serius sekarang bunyi bola golf laks. Adoilah. Semalam pukul 12.30 malam dah start dah bunyi-bunyi tu. Ed sampai nak naik atas gi sound. Aku angkat kening jek. Sekrang ni kalau ada bunyi2 guli, bola golf, alih2 perabut or budak berlari, kami pandang sesama sendiri senyum-senyum dan angkat kening jelah. Haa sape nak tido kat rumah aku?

    Monday, October 4, 2010

    Seram: Episod 1

    Salam kawan-kawan, 

    Dah lama dah nak cerita dekat korang cerita ni, tapi aku busy sangat. Plus seminggu dua kebelakangan ni, aku cam jiwa kacau sikit. So semangat nak menulis tu turun mendadak. Hari ni perasaan bercampur-baur sikit, tapi aku dah malas nak layan dah. Life has to go on. Letih nak layan blues nih.

    Okay back to the story yang aku nak cerita tu. Camni. Aku kan duduk apartment. Apartment aku ni banyak orang-orang Arab mostly yang dah berkeluarga. So banyakla anak-anak kecik. Budak mana-mana pon lasak kan. Geng-geng bujang pon bising jugak. Banyak la orang-orang komplen yang mana-mana unit apartment atas dia geng2 Arab ni memang bising sakan.

    Masa awal-awal pindah dulu, takdelah bising sangat orang atas apartment aku ni. Neighbour kiri-kanan, Melayu so ok lah. Of late dan yang menjadi-jadi sangat masa bulan puasa baru-baru ni. tak daya aku. Tiap-tiap malam lepas maghrib gitu, mulalah nak alih-alih perabot. Bunyi perabot diseret gitu. Bunyi tapak kaki budak kecik berlari keliling apartment. Dan yang paling tak daya bunyi-bunyi guli. Tap..tap..tap..tarrrrrrrr... gitulah berulang-ulang. Pukul 12.30 malam, 2 pagi, 4 pagi. Aku dok pikir tak tido ke anak diorang ni. 

    One day aku gi lah bayar maintenance dekat maintenance office. Aku sembang dengan staff maintenance tu.

    Aku : Dek, kalau orang atas kita bising sangat apa nak buat ye?
    Staff : Akak boleh call Security. Nanti security akan naik gi tegur. 
    Aku : Gitu ker? Takdelah bising macam buat party ke apa ker. Tapi bising maybe anak kecik dia lasak kot. Gegar-gegar grill dan macam-macamlah.
    Staff : Bunyi camana kak? Bunyi seret perabot, budak berlari dan bunyi guli ya?
    Aku : Eh mana tau?
    Staff : * senyum jek* Takpe meh saya tengok siapa dok kat atas tu. Apa nombot unit akak?
    Aku : B1*0*
    Staff : * masukkan unit atas aku. Muka berkerut-kerut* Kak orang atas apartment akak ni saya kenal. Dia takde anak kecik. Anak dia sorang jek. Belajar dekat Uniten.
    Aku : Gulpppp..
    Staff : Bunyi akak dengar tu camtulah ye, bunyi seret perabot, bunyi guli macam dekat je kan.
    Aku : Ha'ah (dah meremang masa tu)
    Staff : Tu biasa kak, memang banyak unit dengar macam tu jugak. Ada apartment atas tu lagilah kak memanjang dia komplen bising, saya cakap unit atas dia  tu takde orang. 
    Aku : Adoihh nasib baik adek tak kata atas unit akak takde orang. Pengsan akak. 

    Berderau darah aku. Meremang bulu roma aku masa tu. Alaaa nyesal aku tau. Camana ni? Ed balik lambat lagi.

    ....bersambung......