Wednesday, May 6, 2015

It's today!! #blogreviveday

Assalamualaikum kawan-kawan semua, 

I don't know how many people will be reading this. But numbers has never concerned me much while blogging. Tapi tipula tak senyum sampai ke telinga  kalau tiba-tiba dapat komen sampai 40 ke 50 comments tu. Hahahaha. 

First of all I would like to thank Sis Ailin dan Kak Teh Zaharah for giving birth to this idea. Aku tukang bagi date je. Sebelum tu pernah juga sembang-sembang dengan Amy, yang rasa bosan dengan FB. Takde soul, katanya. Hahaha.. Kemain, kan. Macam-macam aku plan dalam kepala. Nak tukar layout. Nak buang links yang tak berkenaan. Sesambil sibuk dok harass orang suruh buat entry. Siap buat countdown lagi, ahahahha. Sebok jek.  Last-last aku sendiri yang tak siap entry untuk #blogreviveday ni. Sekarang baru terhegeh-hegeh menaip dalam gelap, atas katil, bawah selimut ahahaha. How blogging scene have changed, kan. 

Semenjak Kak Teh buat closed group Sentraal Station tu,  phone tak berhenti beeping sebab dapat notification. Ya Allah seronok sangat baca dan reconnected dengan bloggers who have touched my life few years back. Bila tengok their nick terus senyum-senyum sendiri. Happy. 

Aku sendiri started blogging in 2005. Ya ampun masa zaman gila blogging tu tiap-tiap hari ada update. Siap sempat tulis telenovela lagi. Banyaknyalah masa kan. Tapi seronok masa tu, follow life kawan-kawan yang seangkatan, dan juga follow the life of people who inspire me and wiser than me. Banyak sangat belajar dari situ. Masa tu aku sedar Ya Allah ramainya manusia hebat-hebat sekeliling kita ni kan. 

Later I made my blog private. And I blogged privately until 2010. After that the lure of wanting to have more interactions with people made me created  this new blog. One journey that I am so thankful that I blogged was having my miracle baby, Farhan. Kadang-kadang bila aku geram dengan perangai 'comel dia tu. Aku baca balik what i have gone through to have him. Terus tak jadi marah dan rasa sangat-sangat bersyukur.   Nasib baikla aku blog agak detail, best bila baca balik. That's the thing about blog kan. Tak kisahla ada follower ke takde yang penting you can go back to whichever significant moment in your life and read again how you were feeling back then. Sebab selalunya, cara kita tulis tu captured our feelings at the time. 

Because of the IVF entries, I got a lot of email from people who were facing the same situation but are inspired to undergo IVF treatment because of my stories. I am so happy that I can inspire people. Hanya orang yang pernah melaluinya saja yang faham. Go for it! It is so worth it. 

Aku plan macam-macam nak tulis, nak tulis bahasa cantik-cantik. Malu jek kat blogger2 tersohor tulis macam ni karang. But Pak Pin told me, just be yourself. So here I am being myself. In real life memang aku cakap campur-campur English Malay macam ni.  Dan in real life memang aku suka cakap lompat-lompat topik ikut apa yang terlintas jek. I have 5 to 6 entries still in drafts. Maybe, I will start publishing it next week. One by one. Oit pasal apa tu? Tungguu... 

Oklah  I am signing of  now on 6th May. Please excuse the formatting as I am typing using the Blogger for Android with limited functionalities. Hopefully today is the spark and start of the #blogreviveday. Let's #bringthesexyback 

P/s - sis ailin no photos at all, okayyy.. haha

41 comments:

  1. Salam Arena,

    Tahniah kerana telah berjaya kembali ke dunia blogging :-)

    Wow, dah ada 5 atau 6 posts in draft? So no reason for not being active anymore, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Saya masih blog. Cuma x sekerap dulu. But this blog revive day pushed me to write. Yup ada few more post in draft. Next week if i am ready bolehla share hehe.

      Delete
  2. Syabas Arena !
    In your own way, you are inspiring.

    Be the best of yourself. And best wishes always.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Pak Pin. Tak sabar nak tunggu your update ni? Whats your link? Ke nak announce dekat Sentraal Station nanti?

      Delete
  3. Aiyak..lom publish..hahah tunggu ya..
    betul la bila nak tulis rasa malu kat blogger yg wiser ..yang tersusun bahasanya..
    but word pak pin tu rasa lega sikit..be yourself😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... Betullah tu. Its not a competition kan. Just be yourself. Write whatever matters to us.

      Delete
  4. Aiyak..lom publish..hahah tunggu ya..
    betul la bila nak tulis rasa malu kat blogger yg wiser ..yang tersusun bahasanya..
    but word pak pin tu rasa lega sikit..be yourself😊

    ReplyDelete
  5. ya u r right, its like opening up an old diary jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Tulis jelah whatever that we are comfortable with Memula tu ada gak rasa inferior and a bit intimidated tapi, kept telling myself rilex, just be yourself

      Delete
  6. Excited nak baca yang draft tu... hahahaha....

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Weehoo.. nanti will check it out later ok..Thanks for visiting

      Delete
  8. Replies
    1. Post! Post! Takpe awal lagi ni. Boleh baca kawan2 lain punya blog dulu for inspiration hehehe..

      Delete
  9. ok, ko buat aku nak baca balik entry lama2 aku when you wrote "you can go back to whichever significant moment in your life and read again how you were feeling back then". hehehehe. keep on updating! cheers!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan. Bila baca balik gelak2 sorang pon ada. Kita jek paham kekadang tu kan hahaha. Haip mana blog ko?

      Delete
  10. Wei aku parking komen dulu (sebab kiasu tgk delinn pon dah komen) hahahahaha! lepas komen abaru aku baca ekekeke aci daaakkk

    ReplyDelete
  11. dah bacaaaaa.. oh my rindunya zaman 2005 zaman2 terasa diri blogger tegar!!! OK aku pun nak update tunggu lunch hour karang amik feel hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahhaa kannnnn.. zaman tu giler oi. banyak tol masa update blog, panjang2 pulak tu kan. 10 years ago kan. How time flies..

      Delete
  12. Replies
    1. Taip bawah selimut camtulah, ahahha. mana leh celen ko kan..kan..kan..

      Delete
  13. kadang2 sdiri baca post lama, sendiri gelak
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann// gasakla gelak sendiri pon takpe yang penting best baca kan hehhe

      Delete
  14. ..its hard for a 70 year old to be anything else but himself. .:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha,, Kan Pak Mat. Who else we wanna be at that age. Love the way you write pakmat, keep em coming ok.

      Delete
  15. Hello Arena,

    This is the first time I'm reading your blog. I think I'm going to visit here more often. Take care and keep on writing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good to see you here MrsN. Do come back. and please continue to write.

      Delete
  16. Replies
    1. Tersengeh pasal pa pon tataw. Hehehe. Please continue to write ya sis.

      Delete
  17. Yay! Welcome back. Hope to read more telenovelas from you :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sis. Don't have the time for telenovelas now. Rumusan karangan SPM je maybe I can do hehehe.

      Delete
  18. hi5 la bab campur-campur bahasa ni. kadang tercampoq Kedah gak sekali!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, We write not so much to please people. So I write the same way I think and talk jelah. Campoq Kedah osso can..hehehe

      Delete
  19. Bahasa rojak, orang faham, ok apa? Tapi ni la bila start memblog... Time kena curi from everywhere kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat sis. Tu pasal I wrote this entry dalam gelap, bawah selimut tu. Tu je time ada. Hahahah.

      Delete
  20. Orang lama blog ni.. Ada 5-6 draft.. Woish keep it up..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, terima kasih. Draft tu ditulis for a reason. Nanti next week insyaAllah boleh mula publish

      Delete