Thursday, January 20, 2011

Lesu dan memasak?

Salam kawan-kawan, 

Nasib baiklah hari ni cuti. Letih aku. Semalam habis kelas 9.30 malam. Siang tu memang busy giler kat opis, on my feet ke hulu ke hilir, and of late, banyak sangat involve in meetings that my actual work are in jeopardy of being incomplete. 

Baru 2 hari jek aku tak pening kepala. Kalau tak hari-hari balik rumah dengan sakit kepala. Adakah aku tak leh handle the stress and work, that I have headaches every day? Start pukul 5 aku dah mula pening kepala. The good thing, Ed balik lambat sikit dari kerja, that I got to berlingkar without feeling guilty. Bila dia balik aku bangunler buat dinner apa yang patut. Need some adjustment jugak bila sambung belajar ni, sebab masih kerja full time dan super-duper busy. Biasalah first half of the year busy macam haper tah.

Aku amek masters by thesis, so kelas aku seminggu sekali jek, but aku kena baca banyak journal. Sebaiknya satu sehari, paling koman seminggu satu. Man, journal ni punyalah boring, seriously. Ada masa-masanya haram tak faham method dan findings yang ditulis dalam journal tu. Aku punya thesis proposal was shot down the other day. So aku kena baca journal-journal lain untuk dapat idea dan untuk cari apa yang orang lain belum buat lagi. Was frustrated a bit hari tu, when aku terpaksa tukar supervisor. Apa nak buat kan. My previous SV was cool. Hope for the best kan. Allah knows best. 

Last week masa habis kelas aku spent masa lama sangat untuk dptkan dinner, where when I reached home, I was absolutely dead exhausted and had a mini meltdown hahah. This week, Ed bought me dinner, tau aku kebulor bila balik kelas, thanks babe. Sampai tumpah-tumpah sup sebab tak sabar nak makan. Muahahhha. So lepas makan ubat, aku read a bit and slept.

Seb la tak kerja hari ni. Kalau tak lesu gile bila pergi kerja. Cuma yang tak best, Ed had to go outstation laks. Hampess. After breakfast, he drove me around untuk belikan barang aku nak try masak wantan. Gila kau 4 kedai aku pergi baru aku dapat cari daun bawang. Selalunya Ed jarang nak melayan gi sampai 4 kedai just nak carik barang dapur, but I noticed he always supported me if I wanna try new recipe. Tu pasal aku rajen try mender-mender baru nak masak. Dia support dan dia makan, dan yang penting dia appreciate, say thanks and tak kedekut to praise my cooking. Haaa wife mana tak rajen masak kalau gitu kan. ( gile puji laki kan, kasi can la wei, my Ed outstation on a public holiday, bosan giler wa, laki wa takde cuti-cuti nih)

Anyways, aku nak try masak wantan nih. Kalau jadik aku upload gambar, owh did I tell you that hari tu aku masak mushroom soup from scratch first time ever, dan guess what; sedap ko!...Boleh bukak restaurantlah cam nih hahhahah.( kasi canlah perasan..)

Update lepas masak..

Okey wantan jadik. tah berapa banyak dah masuk perut, nilah masalahnya kalau Ed takde, aku makan tak hengat punya. Hancusss..  Wantan tu nice but not superb, sebab bahan tak cukup. Sengkuang takde. Kalau ada lagi best. And kalau next time buat, aku akan sagat the carrot instead of diced.



Ni wantan yang aku bungkus sesuka hati dan sesedap rasa
 
Ni wantan yang digoreng sedap dimakan cicah thai sauce

Wantan Sup, dengan isi2 wantan yang tak habis sebab kulit dah habis

Ni untuk anis, Mushroom soup made from scratch. Super nice. (puji diri sendiri jangan tak puji hahaha).Resipi nanti ek.


Apa kata aku kasik jek resipi sekarang. 

Mushroom Soup
Bawang putih 3 cloves - cincang
Bawang besar sebiji -didadu
Celery (kalau ada) - hiris nipis
Sesudu besar tepung gandum
Button mushroom - jgn pakai yang tin ok yang fresh tp tak fresh mana tu lah
Shitake (kalau dried rendam dulu)
Other dried mushroom (kalau ada -rendam jugak)
Lada sulah
Butter
Cream
1 bay leave - penting
cheddar cheese (kalau ada) - grate sikit 
Chicken stock/vegetable stock - kalau ada carikler yg takde MSG. 

  1. Guna butter campur minyak sikit untuk tumis bawang putih, bawang besar dan celery
  2. Tumis pakai api kecik sampai bawang tu lembut dan transluscent
  3. Letak semua mushroom, tumis sampai mushroom tu lembut (sampai kecut2 sikit mushroom tu)
  4. Letak tepung gandum tu dan gaul rata. Ni untuk pekatkan.
  5. Letak stok dan biarkan mendidih
  6. Boleh letak serbuk lada sulah
  7. letak cheese
  8. letak bay leave (satu je tau, kalau lebih overpowering)
  9. Letak krim. Don''t worry kalau nampak cam tak berapa mix or separated, sebab nanti nak blend. 
  10. Blend. Kalau ada hand blender (owh I sooo want one!) bagus. Kalau tak tuang je dlm blender and blend 5 saat je. carefull masa blend  masa panas2 tu. Make sure ada udara boleh keluar, dan you use kain untuk pegang penutup blender tu. Jgn lama-lama 5-10 second jek, kalau lebih hancur sangat tak best.
  11. Dah siap. Kalau ada garlic bread, pergghhh..
Dah, dah aku nak nak tido dah jap gi. Chow babe. Oh ya aku ada buat update dekat catchme blog, gilah tengok. And Jem, again Welcome Back!






9 comments:

  1. ok. mushroom soup i'm interested. sila letak resepi ye cik kak. hehehe

    *aku yg pemalas giler nak masak*

    ReplyDelete
  2. Delinn,

    Wokeys nanti aku letak the recipe. Hari ni aku dok sorang and I am trying a new recipe. aku sorang jek la makan2. Harussla jadik beruang nih..hahaha..by the way the wantan was nice..hehehe. belum superb but nicela..tak cukup bahan..

    ReplyDelete
  3. aku paham kesengsaraan ko membaca journal..skang ni aku baca journal time2 aku kena insomnia je..xsmpai 5minit terus krohhh...krohhhh...hihihi!


    babe,share recipe ley?aku boring mkn mushroom soup yg instant tu.mcm byk msg je pulak rasanya.

    ReplyDelete
  4. oh that reminds me.. dah 3 hari postponed masak mushroom soup. kes roti berlambak kena reject kena makan cicah sup. budak baru punye kije.. ih ih ih

    ReplyDelete
  5. Anis,

    Owh tolonglah, sangat sengsara okeh. Kenapala nak guna term-term yang susah nak faham, kekadang nak explain konsep yang tak susah, tapi the guna perkataan pelik sampai penyudahnya tak paham apa pon, muahahha.

    ReplyDelete
  6. Resipi ye anis, yang instant tu langsung tak sama dengan yang buat sendiri tau. Nanti aku letakkan..

    ReplyDelete
  7. Joe,

    Owh mesti best makan dengan roti buat sendiri.. eh roti yang staff ko buat hahhaha.

    ReplyDelete
  8. beb kalo dried black mushroom yg org buat sizzling mee tu mcm ada bau khas sikit. yg tu pun bole pakai jugak ek? nak try nih..

    ReplyDelete
  9. Joe,
    Boleh jek. Tp jgn pakai banyak la. Yg dried mushroom or shitake tuh. 1 third jek dari button mushroom.. or paling banyak half lah.. Kang overpowering lak bau mushroom tuh..

    ReplyDelete