Sunday, February 26, 2012

Baked makaloni

Note :Sebelum start entry ni, just nak inform Irfa dan kawan-kawannya yang nak ke Istanbul Mac ni (dekat dah! Best! Mudah-mudahan ada tulip..) aku dah letak the entry kat belah kanan ni, senang nak refer nanti. Hope you all have fun. Irfa ko jangan lupa menyusul nanti ok. 

Haa, yang komen kat komen post bawah tu  ialah adek aku dekat Coventry nun. Dia panggil aku mok, aku panggil dia mok. Last-last dua-dua gemok, hahahha. Dek, awok kena panggil kakok slim, baru la kakok awok ni slim. Alang-alang nak panggil aku slim, panggilla gorgeous sekali, muahahhaa.

Ok baked macaroni ek. Tulah dah berpuluh kali aku buat, bukan nak nengok. Ni favourite Olyn jugak. Kalau puasa mesti aku buatkan untuk dia sebab dia akan makan for berbuka, supper and sahur. Eii dah berapa kali daa aku letak resepi ni. Takpelah Gemok punya pasal aku letak semula. Ni cheat style, sebab tau awok maleh.

Baked Macaroni
Bahan-bahan
Half pack of macaroni (penne/kidney pasta.etc)
Isi ayam/shrimp
2 ulas bawang putih
Bawang besar setengah bijik diced (kalau kecik sebijik)
Capsicum (optional)
Button mushroom
Carbonara sauce
1/2 cawan air panas
Mozzarella cheese

Cara-cara
1. Rebus macaroni sampai lembut
2. Tumis bawang putih dan bawang besar
3. Masukkan ayam followed by capsicum dan mushroom. Letak garam sikit at this point, nanti ayam tu tawar bluerrghh.
4. Masukkan carbonara sauce dan air panas untuk cairkan sikit.
5. Masukkan macaroni, and kacau sampai sebati.
6. Scoop the macaroni into a tray or oven proof dish.Grate cheese on top, pastu bakarla at 180C until cheese melt. Kalau nak cheesy lagi, masa gaul dengan carbonara sauce tu dah grate the cheese dalam the sauce. 
7. Siap

Kalau tak jumpa carbonara sauce yang halal err, kena buat bechamel sauce/white sauce ler. Sungguh ke nak buat ni?

Bechamel sauce
2 ulas bawang putih
Bawang besar setengah bijik diced (kalau kecik sebijik)
2 sudu besar butter
Secawan setengah susu segar
2 sudu besar tepung gandum
1 bay leaf
Cheddar/mozzarella cheese
Season with salt and pepper

Cara-cara
1. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai transluscent menggunakan butter. Mesti guna butter.
2. Letak tepung gandum, dan gaul rata2. Kalau berketul, rileks jek gaul terus. Api kena kecik. Periuk kena yg tak cepat hangus.
3. Masukkan susu. Kacau sampai tak berketul, maybe kena whisk supaya smooth.  Masukkan cheese. mesti letak cheese sebab takde cheese lagi kan. Dan bay leaf. Kalau tak berapa pekat pon tak pe, sebab bila sejuk nanti, it will thickens. 
Lepas tu  back to Number 2 dekat resepi asal, and bechamel sauce ni gantikan the carbonara sauce. 

All the best, mok!

Oh ya, bechamel sauce tu boleh digunalan untuk buat lasagne or potato gratin. Tapi potato gratin tu kena pekat sikit kot kuahnya. 

Gambar lama ni

Kabur sikit

Burnt sikit tapi, sendiri mau ingat la..
Ni pun gambar lama jugak. Kekadang aku suka tambah tomato.
Bekas kecik2, one for me and one for Ed.

8 comments:

  1. ni yg aku nak try ni.. kalo masak jawapnye makan!

    lambatt kuros.

    ReplyDelete
  2. Adehh, my entry is not helping u shed the kilos la joe. Tapi aku takde bahan nak update so update masak jelah..πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ’πŸŽŽπŸŽπŸ””πŸŽ‰πŸŽˆtest emoticons hahaha.

    ReplyDelete
  3. wah da xdok captcha hahaha.. orait mok ade je sos yg suitable for vegetarian but have to check la tkot2 ade wine ke pe ke kn... kalo maleh nok bake mkn gitu je bleh dok??hehe save sket xyoh bli cheese.. yg tumis tu bwg kuning ke meroh??bwg meroh kt cni bsor gdabok...

    ReplyDelete
  4. Dek,

    Finally berjaya jugak buang captcha tu. aku sendiri terjuling juling nak isi. Jenuh aku kena baca help. Makan gitu jek blh jek, but mana beh takdok melted/burnt cheese kat atas tuh. Tp kalau u blh, belasah jek. Rasa cam carbonara jelah kan. Tumis tu bawang besor merah or kuning memane jek boleh, takde hal..

    ReplyDelete
  5. wah i like this recipe..yang recipe pizza pun besh gok mok...mcm tau jer sapa yg beli oven masa saratt tu ehh?hehehehe

    ReplyDelete
  6. Bleh la buat sister bonding session weekend ni dgn macaroni bakar (sbb kat rumah aku takde oven, rumah mama je ada :P)nyumss

    ReplyDelete
  7. tq..namaku disebut,terharu.huhu
    aku tak tahu la bila nak kesana.

    tq fr resepi..salin je la buat entah bila

    ReplyDelete