Friday, February 17, 2012

Paella, Carrot Cake dan Laksa

Aku asyik gi office jek minggu ni. Tadi gi jumpa supervisor pasal master aku nih. Nak kena get into the groove dah ni.  Bagus gak jumpa dia walau takde bahan sangat, balik tu semangat sikit aku nak membaca. Nak habiskan cepat-cepat masters ni, nak get on to other things pulak. 

Lepas habis buat update pasal Turki tu, aku dok belek-belek entry lama-lama pasal travel ni. Semenjak 2006, every year rupanya aku gi err oversea. Except for tahun 2011, tahun tu aku banyak jalan-jalan domestic. Banyaknya nikmat Allah bagi kat aku kan. Kadang-kadang cakap je bersyukur tapi tindakan dalam melahirkan kesyukuran tak setara mana pon. Adehh.

Anyways, aku nak share jek some of the things yang aku masak semenjak balik dari travel. Selalunya lepas travel makan minggu jugak nak start berasap dapur aku, tapi kali ni cepat jek. Maybe rindu nak makan home cooking kot. 
Paella with prawns, chicken and lala

Okay, lepas balik memula aku masak Paella. Ala nasik yang dimasak terus dengan lauk-lauk style Spanish tu kan. Yelah aku kan ada beli spice dan saffron hari tu so aku tryla masak. Carik resepi yang sesuai dan mulalah memasak. Hmm hasilnya orait jelah. Maybe dah banyak makan tomato sebelum to rasa cam  muak sikit. Pastu aku rasa aku tak berapa suka la sun dried tomato. Entah. 
Carrot cake dengan taburan pistachio. Mentang-mentangla banyak pistachio haha

Kemudian 2-3 hari lepas tu aku buat carrot cake pulak. First time buat. Manis sikit. Itupun aku dah kurangkan gula. lepas tu resepi tu dan few more recepi ada guna buttermilk. Aku dah hesitate masa tu. Should ve trusted my instinct. I hate the smell. To me it ruin the taste. Frust sikit. Memang aku buang terus buttermilk tu. 2 kali dah ruin my dish. But Ed said sedap jek. So ada mender-mender yang aku tukar pada resepi tu dan aku patut tulisla, so that next time buat aku ada reference. 
Chicken carbonara with anatolian spice

Ni pulak chicken carbonara with anatolian spice and shredded pepperoni  on top. Hahaha. Nama tak nak kalah kan. Tula terlebih nengok Masterchef la tu. Aku tanya Ed, buat speghetti carbonara ok tak? Yang creamy tu ker, dia tanya. Aku iyakan jelah kan. Cuba com tambah spice sikit. Mesti best. So aku guna jelah creativity aku, aku marinate ayam dengan anatolian spice yang beli kat Spice Bazaar tu dan sauted it. Masa sautee tu bau nya dah sedap. Kalau amek gulung-gulung dalam roti macam kebab pon best dah tu. Kemudian buatler kuah tu, tambah spice sikit. pepperoni tu aku letak sebab nak habiskan tinggal 7-8 keping jek, menyemak freezer aku jek. Tak sempat letak garnish sebab tu gambar tak menarik.

Kemudian aku buat emm, apa lagi ek, oh ok Laksa Penang. Aku pernah buat dulu but rasanya tak mencapai piawaian. Sebab tu aku memanjang buat laksa Pahang jek. So kali ni aku combine 2 resepi. This one I have to write it down karang aku lupa.Aku jugak tak pakai ikan kembung, instead aku pakai ikan selar. Asalnya sebab ikan kembung macam tak berapa fresh hari tu. Tapi bila pakai ikan selar macam lagi sedap dan tak muak. So aku akan maintain pakai ikan selar lepas ni, yeah. Pastu resepi asal pakai cili kering jek, tapi aku campur sikit cili merah supaya warnanya merah sikit if not kaler cokelat gitu kuahnya tak cantik, hahaha. Ikan pon aku tak blend, aku perisi ikan tu dan lenyek-lenyek sikit pakai sudu jek. Barulah authentic kan.

Aku takde petis je, tapi still rasanya sedap. Besides aku bukannya suka sangat petis tu. Teringat aku masa gi Penang makan laksa dekat dengan Batu Feringghi tu ada letak sardin in can gitu. Punyalah frust aku. But apparently masa aku search memang ada resepi yang guna ikan sardin dalam tin, in addition of ikan kembung. Pastu lagi macam-macam bahannya pening aku. So here is the laksa. 


Ed kata, sedap gila com. Kalahla laksa Teluk Kecai, Laksa Utara yang jual dekat-dekat rumah kita nih. Com punya lagiiiiii sedap. Tersengih-sengih aku. Pasal tu aku rajin masak korang. Ada orang appreciate hahahha. Cuma kan, laksa yang paket-paket tu rebus lama gila ek? Aku ingat macam rebus spaghetti jek. Sekali sejam lebih sikit la baru lembut. Aduss. Anyways, I was really happy with the laksa.  

Ni resepi yang aku pakai. (adehh segan kat Oren..laksa penang pon nak letak resepi kan.. hahaha)

Laksa Penang

4 ekor ikan selar (direbus dengan garam dan asam keping, simpan airnya)

Bahan-bahan diblend kasar/kering
5 ulas bawang merah
Sebijik bawang besar
2-3 sudu cili kering
2 cili hidup
Belacan sebesar ibu jari

1 batang serai dititik(kenapa orang panggil titik aa?)
1 batang bunga kantan dihiris 
15 tangkai daun kesum
Asam keping 6-7 keping
Garam dan gula (gula penting utk balancekan masam tu)


Untuk dimakan bersama laksa
Telur rebus (kalau suka)
Timun
Bawang hiris
Daun Salad
Cili
Hirisan limau kasturi. 
Daun pudina (aku takde ni)
Nenas (ni pun takde)

Cara-cara 
1. Perisi ikan yang direbus.
2. Blend bahan2 yang perlu diblend. Seelok-eloknya asing-asing. 
3. Guna semula air ikan yang direbus, masukkan bahan blend, ikan, serai, daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Kalau nak masam lagi boleh tambah asam keping. 
4. Garam dan gula.

Nak buat lagila la rasanya. Yeehaa. Ada lagi beberapa dish. Tapi dah ngantuk. Lain kalilah.

Now tell me macamana aku nak kurus? Macamana?!
 

9 comments:

  1. cekna..

    psl ads nuffnang yg ko komen blog aku tu..aku tak reti nak letak iklan tu.dah baca arahan pun tak paham jugak.huhu

    ni nak sampaikan pesan dr kawan2 opis aku..diorang ckp terima kasih psl kisah ko gi turki tu..diorang baca sbb hujung bulan mac diorg 3 family nak kesana ;) so blog ko bg diorang tip

    ReplyDelete
  2. Irfa,
    Owh nanti kalau aku ada masa, aku guide ko camana nak letak ek nuffnang ads tu. aku pon bukan reti sangat.

    Owh ada kawan ko nak gi turki hujung bulan mac, isk bestnya.. Sama2. Aku seronok nak share. Ko bila nak gi? Tunggu adek besar sket eh? Ke dsh pegi hehehe?

    ReplyDelete
  3. sampai meleleh air liur akak tengok laksa cekna

    dah lah sejuk dan lapar sangat ni, kena cari laksa gak lunch time nanti, tapi mesti tak sampai standard piawaian kan :(

    ReplyDelete
  4. aku segala tok nenek laksa mmg suka.. laksa utara , penang, nyonya, laksa johor kelantan sume suka. cuma x suka yg terlalu kuat bau sardin tin..

    laksa aku bih kurang ko.. tp letak belacan sikit je.. laksa ni ada mcm2 versi org masak.. janji sodap

    laksa kering tu ko kena rendam dulu 2-3 jam pastu baru rebus. aku pun dulu terkena camko heheh

    sume pic yg ko masak tu sume nampak sedap.. carrot cake nampak so moist

    ReplyDelete
  5. Kak ummi,

    Kalau kat kl lagi susah nak carik yg memenugi piawaian kak. Diorg ni meniaga asal blh jek. Teruk tau.

    Joe,
    Laksa kering tu kena rendam lama ek. Patuler ada ckp kena rendam semalaman. Hampeh tau. Tulah macam2 version. Ada gak baca. Kalau laksa penang betul takda telur rebus. Yg ada telur rebus tu laksa utara. Belasah jelah. Ed nak telur rebus. Rebus jelah.

    Gambar masak selalua pakai bb je ko, tak kose nak pakai camera bagak tuh. Seb baik lighting ok, so gambo ok lah.

    ReplyDelete
  6. Ohhh... kalau rajin masak nanti membesar badan yer ? Patutlah akak tak rajin memasak... hahahaha

    p/s :Dasar pemalas !

    ReplyDelete
  7. Hahah, oklahb kak, boleh terimalah alasan tu hahahha..

    ReplyDelete
  8. aku lom penah sampai ke Turki.
    tak pasti tempat tu sesuai ke bawak budak2.hehe

    ReplyDelete
  9. OK je kot bawak budak2. Tapi hmmm entahla. AKu rasa bebudak asal berjalan jek sumer best. Tapi maybe dia tak reti appreciate lagi kot. Especially yang tinggalan sejarah kan

    ReplyDelete