Monday, July 11, 2011

Masa-masak dan bercucuk tanam

Masuk minggu baru, aku yang last week tak bersemangat tiba-tiba rasa seronok sebab maybe ada projek yang interesting akan kami handle. Maybe susah, but definitely interesting. Anyways, last weekend, aku balik kg Ed sekejap. Menziarah mak yang baru balik dari umrah. Ed picked her up dekat airport sebelum ni, so he'd already seen her. Aku jek yang belum jumpa lagi. 

The day before that, aku biasalh dengan hobby baru aku iaitu browse blog masakan orang. Dasyatla diorang nih, hari-hari ke masak best-best? Aku nih, occasionally jek. Selalunya masak simple-simple jek, kalau malas sangat;beli. Ala berdua jek apa susah kan. Anyways, masa dok browse-browse tu, ternampak le kek la apa la. Pastu ternampak kek batik. Ala kek yang paling senang di dunia tu kan. Terasa gak nak buat, yelah paling senang pon, the last I made it was probably masa aku sekolah menengah. Hahaha. 

So balik kerja tu, beli bahan-bahan sikit. Lepas maghrib, browse balik recipe. Ed dok jeling aku masa tu tengok aku berangan masak. Hahaha. Lepas tu aku gi dapur dan mulalah, naikkan the kek. Ada orang buat susun-susun kasi cantik kan, Aku tak der nak nyusun, semua campak dalam kuali, lain kali lah aku try buat susun cantik2 tu. This time around, guna resipi yang tak guna telur, which I think I like it much better. Sebab teksturnya cantik dan sedap lagi. Sebab takde telur maka boleh ommit the vanilla essence jugak. So ni ler hasilnya. 



Berie-ie nak buat nak bawak balik ke kg. Ed sekali aku tertinggal daaa atas meja makan. Sudahnya aku bawak gi opis hari ni. Habis settle semua. Next aku ada projek lain pulak. Hahahaha. Gambar diambil pakai blackberry. Malas nak amek digicam. So gambar pon ala-ala jelah yer.

Dalam minggu lepas aku ada masak mushroom steak as following. Dah beli daging batang pinang pon keras dan liat. Migrain nak mengunyahnya. Ke daging batang pinang ni, masak sekejap jek baru lembut. Kalau dia cam overwork dia akan liat? Tahla. Pastu aku buatler mushroom punya gravy. Korang pernah makan kat kedai bila kita mintak mushroom steak, dia kasi steak yang disiram dengan muchroom soup. Budus betul. Or pemalas. tu jek komen aku. 

Pastu masa dekat kg Ed, aku mesti singgah nursery pokok dia tuh. Memanglah aku ni tak reti tanam bunga. Dua dah pokok aku mati. Punyalah cantik daisy aku hari tu. Lepas baja terus mati. Muahahhaa. Sedih aku. Alkisahnya, aku letak baja dekat sangat dgn batang pokok. Mampus terus. Sedih. Fail lah aku bab pokok ni. Basik technique 101 pasal tanam pokok pon tataw. Anyway, pokok yang aku baja sebelah dia tu pulak kan main sakan berbunga. Hishhh.. Kawan ko mati, ko plak, sakan berbunga. Konpius. Gamaknya masa aku baja tu, tak kena batang pokok tu. Hahahahha. So aku dah ada ganti dah
Pokok ni ler yang sakan berbunya tu.

Pastu aku ada beli pokok herba apa tah, rupa cam pokok krismas. Tapi bau a cross between daun limau purut dan serai wangi. Memang cam bau minyak urut. Best. Kalau cium kat pokok tau bau. Kena gosok-gosok kat tangan baru bau. Katanya elok untuk mengelakkan asthma dan santau. Fuhh terer betul pokok tuh. Aku beli gakler sebab bau best dan pokok nya pon cantik jek. Si Ed soh letak atas meja makan. Bior betul bro. Anyways, aku letak dulu, karang dah masuk tanah dalam nasik karang, aku alih ler. 
Anybody knows what this plant is called? Aku pon tataw..hahaha.

Macam pokok krismas mini kan?

Oh ya pakok basil aku jua mampos. Arghh ni lah satu talent yang aku takde tapi aku nak belajar. Maka dekat nursery tu hari tu lamalah aku tanya itu ini, teknik membaja, kalau pokok kena penyakit apa nak buat. So now aku eqquipped lah sikit with some knowledge. Tapi tatau ler whether reti dok nak applykan knowledge tu. Cooking, gardening and sewing, masa satu korang pilih?

13 comments:

  1. aku berangan nak ada herb garden.. sebelum ni penah gak cucuk2 daun kesum.. idop. cili pon idop. tanam kunyit keluar daun kunyit cam best je. tapi herb garden cepat mampus.. ke.. sume tanaman tak lasting? after tanah tu dah abis zat.. dorg pun mati. pastu kena tanam balik baru dia kuar segar2 balik

    ReplyDelete
  2. jgnler tanya aku.. aku tak reti hahaha. aku tanam kejap idoplaaa..pastu mamposss..muahahaha..fail2..aku pon berangan gak nak ada daun kari, serai, daun kunyit, daun pandan sendiri..tapi kena ada rumah atas tanah dululah..

    ReplyDelete
  3. aku penah pegi umah org kaya yg stailo ni. masa basuh tgn kat sink dok perati indoor plant kat tepi tingkap yg nmpk so cool.. sekali tu.. baru perasan pokok tu ialah pokok pandan.. yg dicantas dan gubah jadi cun. boring la nak masak kari piuk kecik pun kena beli daun kari 50 sen seikat..pakai setangkai yg lain kering.

    ReplyDelete
  4. mmm....susah gak nak pilih antara 3 tu....tp kalo aku cooking kot...hahhahaha....mcm terer kan main pilih2....

    ReplyDelete
  5. Wah ada indorr garden, sangat kelas ok. Wei aku pon abru beli beberapa tangkai daun kari utk buat kuih gunting yang tak buat2 lagi tu. Kecutler daun tu karang. Hmm perlukah aku tanam pokok kari di balcony instead of pokok bunga? Hahahaha. Bagus gak kan. Nanti aku amek kat rumah mak aku. Aku juga nak ada pokok pisang, pokok roselle, lengkuas dan sebagainya. Hehe

    ReplyDelete
  6. Fina, aku ko taula kan will definitely choose cooking punya. Hehehe sewing harammm tak reti. Gardening minat tu tapi tak reti.. Menjahit, harammmm tak minat. Tapi beneficial kan. Takat boleh jahit baju kelawar dan seluar tidor jadila kan.

    ReplyDelete
  7. Cooking and gardening..makngah sangat like hokeh...

    Aku tanam segala neka sayur dan herbs ni dalam planter box. Guna tanah yg beli kat nursery tu..kena rajin siram dan baja ikut jadual. Cuaca pun main peranan..

    Aku borong kemboja cina kat Simpang Pelangai, Bentong..sangat cantik tau..bunga dah kacuk..

    pastu aku beli spisis bunga lili kat memana aku nampak la..buat tanam keliling pagar rumah..baru ni laki beli gak spisis lili kat cameron..

    nanti aku tepek gambar2 ek..

    cooking dah buat bisness kecik2..as for sewing belum terdetik plak

    ReplyDelete
  8. Ngah,

    Camana rupa kemboja cina tu ngah? Jangan lupa amek gambo ok..spesis lili cameron tu, idup ke tanam kat tempat kita.. panas berdenting sekarang..cooking aku buat utk family jek, walaupun ada request errr tak berani lagi nak offer.

    ReplyDelete
  9. semua choice yg ko bagi tu, aku mmg failed..masak tak sedap, tgn panas nak menanam pokok, n tgn kayu nak jahit..

    tapi, aku cuba gak tanam serai nih...hahahaha..org lain tanam naik jek..aku tanam, naik la kejap, pastu kering..huhuhu..sedih..

    baja mmg tak leh kena batang dia eh? panas kut kan?

    cer bagi choice ngabiskan duit utk sopping, aku rasa aku bleh jadi juara...hihihi...

    ReplyDelete
  10. Aku tangan panas gak menanam. Baja memang tak leh kena batang pokok. Aku pon baru tau hahaha.

    ReplyDelete
  11. lately ni aku pun into cooking.. kueh mueh n kek.. so far so good. cuma tak der masa nak buat selalu. during wikens yang 2 ari tu jer lah...

    ReplyDelete
  12. MR,

    Aku pon into baking lately ni.. suka..suka.. tapi betullah takde masa..

    ReplyDelete
  13. Tumpang tanya, pokok krismas tu masih hidup? Boleh kongsi cara penjagaannya? Akar dia boleh pecahkan pasu tak?

    ReplyDelete