Monday, May 21, 2012

Alhamdulillah. I am surrounded by love

Assalamualaikum kawan-kawan, 

Aku masih di rumah mama. Weekend baru ni ada balik rumah sekejap. Ed nak jenguk-jenguk rumah. Siram pokok yang dah kering-kontang tu. Sian pokok-pokok ku. Memang terabai sungguh. 

The best place in our tiny apartment is our bedroom. That's the only place I missed most at mama's. Oh ya, dapur pon aku missed jugak, hehehe. Aku rasa aku missed gila our bedroom sebab err ada aircond. Muahahhaa. Bilik bawah kat rumah mak aku tu panas berkuap ko. Tengah tido memalam pon leh terjaga pastu gi mandi. Mama dah lama suruh try install the portable aircond kat bawah tangga tu, tapi aku dengan Ed memula malas sebab bulky dan leceh sebab kena tarik the cerobong angin panas tu dan paip air dari aircond tu ke mana-mana. Tapi lepas berkuap beberapa hari, kami tarikler jugak aircond tu. Bilik tu kecik, bila dah install the portable aircond dan segala cerobong dan water tube tu, memang takde tempat nak solat dah. Memang kena solat kat ruang tamulah jawabnya. Per nak buat. So malam dah tido lena dan bolehler meleseh-leseh kat Ed, muahahha. If not, memasing cakap jangan dok dekat, panas! Siap letak bantal kat tengah. Hahaha. Panas tak leh berlaga. Nak-nak aku yang tengah high body heat nih. Tangan aku memang panas, baru lepas mandi pon aku tak sanggup terkena my hand on myself sebab tangan aku panas. 

Oh, aku nak cerita mender lain sebenarnya. Last week, tunang adek aku datang dengan her parents bearing gifts heheh. Diorang ni baru balik umrah. So dapatler aku kurma nabi, buah tin, air zamzam, dan jubah. Best! They also bought gifts for Ed, mama and baba. Aku ni tanya gak kat my future sis in law, kat mana nak beli buah cherry, sebab diorang pernah belikan untuk baba masa baba kat hospital dulu. Terasa nak makan. Dipendekkan cerita, 2 days later, I got the following. Thank you Sya, Aunty and Uncle for the cherries. And thanks my Ed for picking those up. 

Sekotak besar, ko. 3 kilo rasanya. All the way from California

Ni ler   rupa cherries

Ni close up cherries. Sedapppp!!!
Masa aku balik rumah tu, aku cakap dekat Ed, boleh tak nak beli buah laici fresh kejap. Dia tanya kat mana? Aku cakap dekat tepi jalan kat tol kajang. Dia senyap jek, sebab masa tu dia  tengah rushing nak gi somewhere. Tetiba jek dia drive menghala ke tol kajang tu, seb baik ada orang jual laici tu. Thanks, baby!So aku beli ler sekilo. Masa aku nampak laici tu memang aku teringat kat Irfa. Teringat yang dia mengidam laici tapi nak ada daun sekali, muahahha. Takde daun ok sis. 

Sedap gila, lagi-lagi lepas letak dalam fridge

Punyalah best makan cerry dan laici ni
Anak-anak buah aku siap pelik tengok laici ni. First time tengok yang bukan dalam tin punya. Tapi laici ni sejuk ek. Memang aku rasa nak semput sikit lepas makan 5-6 bijik. Mak aku cakap memang sejuk dan tajam. Maaaakk terus aku berenti makan. Syukur alhamdulillah, merasa gak makan. 

Baba dan mama balik Jengka kejap masa Jumaat dan Sabtu tu. Baba kata dia akan balik Puchong lepas pegi pekan sehari kat Temerloh. Aku cakap kalau jumpa umbut kelapa belikanla. Kalau ada. Don't worry tak ngidam pon. Sekali tu, dia gi suruh orang tebang pokok kelapa untuk amek umbutnya. Warrghh dah terkorban sepohon pokok kelapa. Adehh.. Guilty pulak rasa. Bila balik sini mama masak, masak lemak umbut kelapa, sedap gilerrrzzz..

Masak lemak umbut kelapa makan dengan sambal gesek dengan ikan sungai. Perghhh..
Alhamdulillah, I am surrounded by love. I am trully blessed. Syukur Ya Allah.






31 comments:

  1. Agaknya org pahang ni biasa masak umbut kelapa ek. Sbb rumah aku rasanya dah lamaaaa or tak penah kot masak umbut kelapa. Then again, kat kg2 kot baru senang nak dpt mende alah tu kan. I dont remember aku penah mkn umut kelapa. Or penah tapi duluuuuuuuuuuuuu zaman kecik2 dulu gamaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entahla, memang orang Pahang yang kampung betul yang minat umbut kelapa ni. Jarang sangat orang buat, sebab kalau nak makan, memang kena tumbangkan pokok kelapa tu. Sayang kan. Aku pon dah berzaman tak makan, sekali dapat kelmareh, perghh..

      Delete
  2. Salam. Dah lama k.ina x buka blog ni...tiba2 k.ina baca komen kat blog angah...terus teruja buka blog ni...smpaikan mlm td tido jam 1 pagi nak mengkhatamkan entry2 sblm ni.... arena, k.ina hepi sgt2 dpt tau berita ni...k.ina doakan semua yg terbaik utk arena & baby... hepi sgt2... take care... andaikata Dr suruh duduk wad sampai bersalin (jika disarankan), ikut je... member k.ina duk wad sampai bersalin (sampai anak dia jd anak angkat hosp tu)... tp x apa lah...worth it!! kalau boleh & x menyusahkan arena, x payah masuk kerja smpai melahirkan... 1x lg, k.ina hepi sgt2.... semoga arena & ed dpt rezki baby ni...ameen

    ina paka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Ina,

      Lama tak nampak. Thanks kak ina. Uish sampai stay up nak khatamkan entry My New journey tu ye. Itulah kalau doc nasihatkan warded hari tu memang warded dah. So hopefully semuanya ok lepas ni. Insyallah. Thanks kak ina for being happy for me. I am blessed, Bukan je dikelilingi oleh families yang sayang dan amek berat, i also have great blog friends yang sangat supportive like u dan kawan2 lain. Thank you all.

      Delete
  3. boleh pulak tengok buah laici ingat kat aku yer?
    hehe..kalau lepas ni aku peknen teringin makan buah ceri tu aku mesti akan cari ko ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa,

      Iyelah aku siap citer dekat Ed pasal nak laici dgn daun tuh muahahahha. Gelak jek dia. Aku pon tataw diorang beli kat mana buah ceri tu. Puas makan, banyak sangat.

      Delete
    2. Buah ceri ada dijual kat Jusco. Tapi rasanya ikut musim kot.. Tapi kalau nak senang, cari jer kat Cold Storage or Jaya Grocer. Ceri, Blueberri, strawberry, Avocado, markisa (grapefruit?). Takpun nak lagi senang, cari kat MBG. Ada delivery lagi.

      Delete
    3. Siapa ni? thanks ek. MBG ek ada delivery. terus bukak google carik MBG hehehe. Thanks for the info.

      Delete
  4. Ko nk dpt ppuan kott..hehehe..aku ngidam anggur merah... Delima merah dan strawberrry..ko tunjuk ceri cam best lak kaler dia!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pompuan ke? hihihi. Tak kisah boy or girl. Alemek, sorry ek kalau buat ko terliur.

      Delete
  5. Juga nak suh hubby belikan laici .... Arghhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err beli cepat laici tu sementara its available. Memang sekarang tengah musim. Karang dah out of season susah nak carik. Pastu sure tanak yang dalam tin kan muahahhaa.

      Delete
  6. Eeee...terliurnya cherry dgn laici tuuuuuuuuu...erk, laici sejuk x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah every time aku makan, aku rasa semput sikit. Mama cakap, sejuk sikit cam timun tu.

      Delete
  7. Aduhaii, aritu nmpak org jual tepi jln laici siap daun tu so fresh, tp kitorg rushing so tak bli. Skang ngidamm balikk huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry buat ko ngidam.. Elemek.. Lepas ni kena selective sket letak gambar hehhe. Nanti2 gi cari2 tapi jangan specific nak ada daun sekali ok hahaha,

      Delete
  8. Salam Arena,

    bgus lah mkn buah2..xmkn delima? sgt bagus kata org..i did & till now org ckp my doter nya mata santek..hihihi...bab IQ tu xtahu aa lg kan..

    do take care and enjoy this pregncy...bb tendang2 nnt sgt best

    eyyza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Delima? Buat masa sekarang ni takde rasa nak makan delima lagi. Ye ker, mata cantik, eii bestnya hehehe. Tulah tak sabar nak rasa baby moving and kicking.

      Delete
  9. aku pun naik ketawa mengingatkan citer makan laici nak yang ada daun... hak hak hak... aku paham benaulah permintaan2 pelik tu kan.... harap2 kaum bapa kena perihatin sket, sebab memang betul, walaupun laici tapi bila tak ada daun, tak serupa macam yang di inginkan... orang ingat rasa sama tapi lain bagi owang peknen.. keh keh keh.... sama macam aku, nak makan mee rebus stulang, mee rebus lain mana ada sama sebab tak ada tahu goreng tu.... lain tuu..... sabar ye kaum2 bapa.... dan aku sesungguhnya terharu dengan kasih sayang ur mum and dad..... tumbangkan kelapa tuu... insyaAllah Arena, berkat doa smua, ko dan baby akan sihat walafiat.. amin..... makcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Tulah kan. Nak jugak2 mee rebus stulang tu yer. Tulah seb baik la mender2 yang aku nak tu ada. Ed pon agaknya every time aku bukak mulut jek saspen takut mender tu takde or tak seperti yang diharapkan hahaha. Iyer, tengokler parents aku tu. Hari ni diorang nak gi beli air cond baru tau tak, sebab diorang nampak aku tido kat luar sebab panas semalam. Itulah, insyallah mama and baby akan terus sihat lepas nih.

      Delete
  10. tu lah bestnya jadik org mengandung..even ko cakap tak yah susah2 cari, once dh kuar dari mulut ko, mmg org2 sekeliling akan cuba jugak dptkan..

    sbb aku dh experience byk kali..hahaha..tambah2 kalo kat opis nih..ckp jek teringin itu ini, sok lusa akak PA bos tu bawakkan..best..tp la nih dia pon dh pencen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan, kena pulak cam aku nih, first pregnancy asal bukak mulut jek, kejap jek orang gi carikan. So kena hati2 bila bukak mulut.

      Delete
  11. best tul baca entri mengidam ni. esp babah ko siap tebang pokok. terharu i.. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyerr ko, mau tak terharu. Pastu aricond dah siap pasang kat bilik aku sekarang. Siap kemas2 bilik bawah tu, cam nak soh aku duduk forever je kat sini muahahha.

      Delete
  12. tak per investmnent aircond nanti baby tidur selesa..... redha jer cik na sambil menadah tangan kesyukuran.....eheh makcik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, alhamdulillah. Memang da siap pasang the aircond. Weeee, syukur alhamdulillah.

      Delete
  13. Happy sungguh I baca pengalaman you ni. You are very lucky indeed.

    Re tebang pokok kelapa, teringat kisah anak I Abang masa balik kampung my father dulu tak pernah nampak buah kelapa (muda) atas pokok...selalu beli air kelapa dalam plastik ajer kan? Yer lah budak bandar katakan, dok terjolok-jolok buah kelapa (pokok kelapa pendek)...my father nampak and tanya dia ngapa - terus la my father tebang pokok tu gak ambil semua buah kelapa kasi cucu minum air kelapa...sebab tak de sapa boleh panjat...:P

    I am sure your father would do the same to his cucu nanti..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, mmg banyak Allah beri nikmat pada I. Wahhh siap tebang pokok utnuk amekkan buahnya ye. Kes macam my father la nih eh. Tulah untuk cucu dia tatau la what length he will go heheh. My mom lagilah..

      Delete
  14. Best best best.... bestnyerrrrrrrrrr pekne.... tingin tingin lagik... hahahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringin nak pregnant lagi ke kak? hehehehe..

      Delete