Monday, May 28, 2012

Mintak pandangan sikit..

Assalamualaikum wbh, 

Ramai bercuti ek, sempena cuti sekolah? So sesiapa yang ada ni, aku nak mintak pandangan sikit ye. Oh sebelum tu aku nak citer sikit. Semalam Ed pergi kenduri bertunang cousin dia. Memula dia ajak gak aku pergi, tapi aku cam tak berapa larat sebab badan aku cam berangin jek. So lepas dia sapu minyak angin kat belakang aku, dia gerak ke Klang. Rasa bersalah jugak tak teman dia. Takpelah, sikit hari lagi boleh teman Ed gi mana-mana kot, Insyallah. Aku masa tu tengah baring nak lelap, dok pikir, wahh mesti Ed tengah sedap makan nasi minyak ni. The next time I opened my eyes, dia dah balik bawak nasi minyak! Ya Allah rezeki sangat kan. Alhamdulillah, takdelah aku pesan ke ape kan. Sedap pulak tu.  Merasalah aku dan anak buah aku si kakak dan Olyn makan. Alhamdulillah. Pastu aku dapat buah sukun, mak mertua aku kirim, best! Syukur sangat. 

Wokeys back to the original topic. Macam yang korang baca kat komen kat entry bawah tu, adek aku nak balik Malaysia minggu depan. Dia kat UK sekarang ni. Dia tanya aku nak pesan beli apa-apa tak? Aku blur pulak jadinya. Kenapa aku blur? Sebab aku memang takde intent nak beli apa-apa lagi, sebab macam awal lagi, baru nak masuk 15 weeks kan. Eh dah dekat 4 bulan ek? Hihi, suke..suke..suke.. Ed pon cakap, nak beli apa-apa lepas reach 6 bulan. Apa yang aku beli sekarang ni, semuanya untuk pregnancy lah, like maternity blouse (comel-comel kan baju pregnant sekarang?), seluar maternity, flat shoes, anti stretch mark creams, new undergarment, gitulah. Barang-barang keperluan baby or lepas bersalin memang tak beli lagi, dan aku baru survey-survey harga. 

Aku browse jugak website barangan baby kat UK, memang la ada barang yang murah2 like breast pump, barang2 Philip Avent tu, tapi semuanya warranty kat sanala. Aku baca, barang-barang like breast pump tu kekadang kena servis dan sebagainya, so rasanya cam elok kalau ada warranty local. What do you think? 

Adek aku ada tanya nak maternity wear ke? Aku pikir takmohla, karang kain tebal ikut weather UK karang, berkuap lak kat Malaysia ni kan. Stroller? Muahaha berat tu, berapa sangat baggage allocation adek aku nih? Tengok stroller Mclarren dan Perego cam agak murah kat sana. Hmm lagipun of course aku nak tengok dan test sendiri yang mana best kan. So dah out of the question dah. 

Macam bender-bender Philip Avent tu memang murah kat sana, but aku ada tengok brand Little Bean kat sini yang harga cam berpatutan dan ada parts and service center gitu. Macam lagi berbaloi. Kesimpulannya, aku tatau nak pesan apa. Mintak bagi pandangan ye. 

Oh ya aku banyak dpt info ni, from majalah Pa&Ma tu. Dedulu majalah ni, belek pon aku tak moh kan, sekarang ni tak pernah miss beli, sebab banyak info dan best nak berangan. Owhh aku nampak dalam majalah tu semalam ada promo Madela FreeStyle dengan cooler bag, ice pack dan 4 botol dalam RM1999. Macam ok jek harga dia.

Owh ada jumpa another promo jugak, Madela Freestyle dengan Support pillow for pregnancy and feeding plus ape entah lagi. Support pillow for pregnancy tu mahal jugak kan 250 gitu. Tapi entahla berguna benor ke tak. Tapi yang ada support pillow ni, takde cooler bag, botol dan ice pack gitulah. Should I buy now? Aku dah allocate duit dah untuk bender nih, tapi aku ada sikit hesitation sebab hmmm macam awal sangat. Korang rasa? Thanks ek.

29 comments:

  1. hehe..kalau aku,masa 4 bulan mmg takde beli apa2 pun kecuali utk diri sendiri je

    masuk bulan ke7 baru start beli utk baby tapi jgn lewat sgt..takut tak larat nak jalan ke shopping mall

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis,

      Tulah ikutkan aku pon malas lagi. Cuma sebab adek aku nak balik ni, ingat nak pesan mender2. Memang aku intend lepas 6 months untuk start beli sikit2.

      Delete
  2. Pada aku la kan... Better x payah beli lagi. Kalu excited sgt pun tunggu la 6 bln ke atas..maklumlah kena pk kita ni category special case cheNa..aku paham ko mesti excited sgtkan tapi tapi tapi...silala tahan dulu okeh.

    Ingat x case arwah aiman aku? Even masa 6 bln aku x tahan sgt tgk baju boy comel comel, sebab excited nak dpt boy, beli pulak boleh thn mahal sebab baju branded...end up tuan badan x sempat pakai pun...jenuh pulak laki aku nak sorok baju baju tu takut aku sedihhhh...

    So sila lah beringat...

    Kalau ikut kawan aku biar baby dah kuar baru shopping brg brg baby...dia kata tu pantang family dia x beli brg baby before baby keluar tapi kita ni mana nak menahannya kan? Kdg naik sheikh okay dapat beli baju baju comel ni.

    Buat masa ni ko survey survey jekla dulu cheNa.
    Pasal breatpump tu...amik yg local waranty la senang..aku ni x sampai 4 bln medela pump tu dah rosak, nasib baik ada local waranty senang je leh antar service...

    Nanti aku bagi website medela breastpump tu..quite cheap jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu ler, ingat aku tak saspen ker. Macam aku mentioned kat Irfa memaang aku takde niat nak beli lagi. Baju2 lagilah, kalau boleh nak tunggu deliver dulu, hahah. CUma sebab adek aku nak balik jek yang aku terpikir nak pesan2 mender2.

      Owh so memang elok ada local warranty la ek utk breastpump. Aku masuk balik blog ko dan tengok entry lama pasal breastpump tu. Dah masuk website yg jual kat situ. Lagi murah, best. Dalam 1600++ boleh dpt 1 set yeahh..

      Delete
  3. 1. maternity wear. Aku beli banyak cap La Image. Murah dan selesa. pastu design cantik. sebab aku suka pakai 2 pieces. pastu aku tempah baju kurung maternity. pakai 2 pieces ni senang nak cek perut/masuk toilet dsb. takd ela nak amenyelak dari bawah..bila perut makin besar susah hihi

    2. Baju anak2 tu tahan la sikit. Aku beli pun masa dah 3rd trimester. lagipun aku beli sikit je sebab baby cepat besar..ko tengok la nanti bila dia dah 3 bulan semua baju x muat. So beli secukupnya utk awal2 kelahiran tu

    3.Pasal Breastpump pulak. Sekarang ni dah boleh mula beli gadjets. But ko kena make firm decision utk exclusive bf lah. What u need is pump, adaquate bottles (aku ada 2 dozen) cooler bag (2) icepacks secukupnya (6 pun cukup) dan storage bags (utk store milk) dan ruang cukup utk simpan susu nanti (ada rezeki beli je deep freezer hihi). Aku pun beli medela fs yang ada warranty setahun. kalau US ngan UK tu mmg boleh dapat murah tapi waranty takde. Nnt kalau bawa pegi lactaequip utk servis masalah plak. Bila ko beli FS dah didatangkan sekali ngan package lengkap. cuma ko kena tambah another coolerbag utk bawa susu ke rumah baby sitter.Botol Bumble Bee / MLO yang fit nicely dengan FS. yang lain loose.

    4. Philip avents tu kalau untuk warmer n strilizer mmg ok. Tapi bukanlah keperluan sangat sebab sejak anak aku yang sulung tu aku sterile guna air panas je. rendam susu pakai air suam. Tapi kalau nak beli juga jenama biasa mcm little bean, autumz pun dah ok. Warmer boleh bagi kat babysitter senang nanti dia nak panaskan susu.

    5. Pillow tu sangat la kasesori kekdahnya. pakai bantal peluk biasa pun ok jek haha..

    6. Botol susu for baby pun tak payah lagi. lepas sebulan ko bersalin boleh la try an error..susah wooo nak kenalkan dia ngan puting lain. Ni bab lain. lepas ko beranak kita story.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Aku pakai 2 piece jugak. Tak retila nak pakai dress or jubah gitu. Rasa cam togel. Baju kurung maternity ek? Berbaloi tak tempah? Berapa pasang ko tempah?

      2. Baju bebudak memang takde intention nak beli lg sis. Tak yah beli banyak2 ek, member aku pon pesan jgn beli banyak2 bj newborn.

      3. Wokeys, aku akan carik from local distributor jekla. Thanks for the info, sangatttla berguna.

      4. Little bean dgn autumnz pon ok ek. Tapi tidakler compulsory ek mender nih. Warmer hantar kat babysitter? Noted. Kalau nak panaskan susu, letak botol kat situla kan. Kalau sus yg freeze dalam cam plactik tu camner pulak?

      5. Muahahha tulah ngader2 jek tu. Bantal peluk yang panjang bakal dibeli yeahh...

      6. Wokeys, bab ni next tutorial ek. Wokeys, sis thanks a lot. Banyak info nih. Suker2..

      Delete
    2. 4. Susu yang frozen kena thaw malam sebelumnya dulu (letak kat fridge biasa). Lepas tu alih ke botol2 ikut ngam2 1 feeding dan hantar rumah baby sitter. Biasanya aku campur yang fresh n thawed ebm. Means kalau 6 botol tu aku buat 4 fresh dan 2 thawed ebm. Number the bottles. No 1 sampai no 4 selang seli fresh n thawed, no 5 dan 6 buat fresh. Jadi kalau tak habis botol terakhir tu boleh guna esoknya atau buat stok pulak. Sebab frsh ni tahan 3 hari kat rak biasa, 5 hari kat chiller. Yang thawed tu tahan 24 jam je.

      Delete
    3. Owh ok thanks for the info. Sememangnya aku tak tau bab2 ni.. Kena tulis somewhere heheh.

      Delete
  4. terjumpa info ni, pasal berpantang selepas bersalin … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, saya dah ada tungku electrik nih. Thanks for informing

      Delete
  5. Untuk baby, beli jer 2 3 pasang baju masa perut dah besar... banyaknya baby pakai lampin jer (bedung !). Lepas seketika (sebulan), baju tu semuaaaa tak muat... beli lagi bila baby dah lahir... atau tunggu jer member bagi free... hehehe.... hal lain tak reti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kejap jek dah tak muat eh kak. So tak yah beli banyak baju newborn ek. Wokeyss..

      Delete
  6. Salam Arena,

    pngalaman sy lah kan..kot stroller tu on hold dulu lah..sbb kenkdng bb xmo duduk stoller..mende tu dh le gedabak nak isik dlm bonet kete..hehe. and in case arena xperasan skrang byk shoping kompleks yg sediakan stroller..so xyah penuhkan bonet kete ngan stroller..

    Utk bwk anak, kitaorg pki sleepy wrap-US made. cam kantung kanggaru tau..ini kot nak suh adik arena beli blh kot sbb hubby mmg beli dr sana dlm 50usd camtu. ni cam kain pjg indon versi tu and kot kat mesia ni byk yg org jual hand made tu..but i like this one so much sbb anak i asal letak je trus tido..senang mak pak dia nak soping moping..hehe
    and since kain dia pjg cam sari so hubby je yg layak pki sbb melilit adalah mslah pd org xbapa nk tinggi ;)

    lg penting beli car seat bb kot...nnt arena nak travel kan..blk kg. baby seat ada mcm2 jenis..psl bf seme tu dh ada yg komen kan..

    take care yea..

    eyyza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sleepy wrap? Ok nanti aku carik info pasal tu. Tak lenguh ke pakai wrap gitu? Car seat ek? Wokeys, nanti akan buat listing..TQ

      Delete
  7. Arena... pasal benda benda yang seperti stroller ker atau kantung kat belakang ker atau dada ker atau baby car seat ker... beli bila anak dah umur dua bulan ke atas la... dah boleh bawak jenjalan. Kita tengok dulu saiz baby. Kalau baby saiz besar... beli la keter tolak dia... tapi jenis yang kecik buleh lipat dalam keter... dan ringan... jangan cari yang sangat selesa pada baby (besar dan berat!)... sat lagi malas nak bawak masuk keter... Kalau baby besar dan berat... kita tak leh boh dalam kantung kanggaru tu... rebeh (sakit sangat !) bahu tu dan buleh patah belakang...... tau dak ? Hehehe... So... tungguuuuuuuuuu dulu... sabor jer la yer...

    Best kalau beli masa dah ada baby... buleh try test uji dia dok dalam tu... bila lihat dia selesa baru la beli... tak jadi macam akak... beli besor jer... bila baby besar ok la... bila baby halus... adoiii... kena letak bantal keliling...

    Lagi satu... kita dah banyak duit... usah la beli yang tahan sangat sangat... agak agak jer tahan selama setahun dua (lepas dia dua tahun, dia tak mau dah dok dalam tu....)... lepas tu kita peruk dalam stor... baik kita bagi kat orang... dapat anak baru... kita beli lain... ekekeke...

    Akak punya dok dalam stor... tah bila nak dapat baby baru... atau cucu... nak buang sayang... nak bagi kat orang, buruk pulak... hmmm...

    Tapi, kalau excited nak beli jugak... beli la... asalkan arena happy... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Wani..kantung kanggaru sekarang ni kan selesa sangat. Sling tu boleh pakai sampai anak 15kg. Sebab cara pemakaian ikut saiz ibu dan bukan anak, maka sangat syiok. nak menetek pun boleh sambil berjalan je hihi..mobby wrap ada, sling ring ada..

      Delete
    2. Kak Izawani,

      Takdelah excited sangat nak beli kak. Sebab adek nak balik minggu depan jek, tatau nak pesan apa. Saya nak beli maybe 6-7 months ke atas tu pon nak beli yg wajib2 jek dulu hehhe. Thanks for your opinion kak.

      Ngah,
      Aku pernah baca dan tengok moby wrap. Yang lelain belum pernah survey lagi. Nanti aku survey.

      Delete
  8. Hi Kak Arena,

    Lama sudah read ur blog.. haha neway am now 8 weeks preg.. inspired by u, i also started to write a blog... just to share.. gues i saw u during my 7th o 5th week visit at sunway... sebab read ur blog abt d bleeding..neway, am happy fr u dat ur progressin wel wo bleeding.. tc n keep in touch... my blog add www.miraclejourneyoflife.blogspot.com .

    Love,
    Vats

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis,

      Congrats tau. Jaga diri baik2 ok. Yes, nanti I'll check out ur blog ok. Did u saw me at Sunway? Laa kenapa tak tegur. Heheh takpe I pon jenis pemalooo hehehe. Yes, thank God takde bleeding dah now. Lega sangat. I'll drop by ur blog later ok.

      Delete
    2. haha.. thanks kak.. tak tegur sebab nt sure if it was u,,, oli aftr reading ur blog i realised it ws u.. hahaha..probably u wil kenal me la... like almost most of d time our appmnt same...alwiz c u there.. an indian gal dat wl cum wat my husband.. v r both tall..n thin.. haha.. next time i tegur k.. hehe.. u aso tc ok..

      Delete
  9. aku tak baca kome kawan kat atas..tp berdasarkan pengalaman, ini yg aku nak bagi pendapat lah..kalo nak terima pon boleh, takmo pon takpe..

    1. stroller tak perlu..skrg ada moby wrap, ring sling semua tuh..
    2. breast pump dh boleh survey skit2..baik prepare awal2..mcm ko tune mindset ko..so, bila baby kuar, ko dh tau camana nak guna pam tersebut..
    3. baju2 anak omputeh nih, mmg lawa2..adik aku ada hadiahkan baju baby yg made in US..punyalah cute..tapi tu lah, kain dia tebal skit..aku guna kalo travel jauh2 jek..skrg, awatif pon dh tak muat baju tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Tak perlu stroller at all? Tak penat ker ek?
      2. Breast pump sudah disruvery hehehe, dah shortlist dah kot. Wokeys, nanti insyallah 7 months gitu aku beli hehehe.
      3. Tuler kalau tebal yang malas tu. tapi quality sure molek kan.

      Delete
  10. Nonie start beli brg baby masa 2nd trimester... Tapi takdela byk2... Sekali-dua window shopping beli selai, sebab cannot resist the temptation huhu... Tapi betul kata izawani, sebenar2nya takyah beli byk2 pun takpe... Sbb nanti org bagi punya... Bab adik nak balik dari UK tu, jangan tidak, mintak jerla kot dia beli satu dua @ selai dua item baby yg ada cop sana hehe... Saja suka2... Buat souvenir, buat motivation, dalam hati nanti baby keluar pakai mesti comey... Positive :). Jgn takut2 sgt, somehow it will effect your subconcious mind...& baby juga... Nonie masa 1st trimester dulu habis study dekat melbourne, beli selai baju cop melbourne... Masa pregnantkan afsheen, baru 12 weeks pi korea, beli socks baby cop korea... Bukan selalu nak pi sana... In your case bukan selalu kot adek nak pi sana/balik mesia?

    Breastpump kalau takut rosak, better beli kat sini la kot... Nonie pakai ameda lactaline since 2009 masa dapat asyfa, beli kat UK gak, sbb rasa mcm beza byk harga dia dari sini...Nak beli fs masa tu rasa cam mahalnya... Alhamdulillah sampai sekarang boleh pakai lagi, pi hantar service sket je aritu...

    Beli stroller & carseat pun sweet cherry je, tapi yg tahan sketla... Dari yg sulung, sampai skrang berjasa... Hehe... Pastu baju2 pun since tiga-tiga org perempuan mmg boleh pass2 dari kakak ke adik... Org mesti ingat nonie kemut :p.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah nak kena balance between being positive dan being careful kan. wokeys, barang baby akan dipesan utk abang yg akan balik Oct nanti hehehe.

      Ameda tu ok ek? dok survey spectra dengan madela jek.

      Delete
  11. Aku kan semua pun aku beli awal2 Cekna. Sebab aku bangsa cepat gelabah puyuh. Ngagagaga....tapi orang kata tak elok buat macam tu. Untuk Azra ni semua pun aku beli sbb anak pertama ni aku rasa berbaloi nak beli esok2 boleh turun kat adik2 dia plak. Insyaallah. Pasal baju newborn tu, aku suka beli banyak at least dalam tempoh dia pakai tu takderla asik dok ulang. At least cukup stok seminggu kot. Kebetulan plak Azra jenis lambat besar. Sampai umur setahun la dia pakai yg size 0-6 tu. Mula2 aku pun ikut cakap member2 jangan beli size newborn. Ha kau! Anak aku lahir baju 0-6 semua gedobos. Walaupun dia lahir agak besar. Yang nampak comels muat2 kat badan cuma ada beberapa helai pj dengan romper carters jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko belasah beli je yek. Tulah now aku tengah survey2, baca2, buat listing, check harga berapa, dan berapa duit nak kumpul. Hehhee.

      Delete
  12. as salam

    kalau arena berminat nak cari breast pump yang manual , kak pB ada avent punya brand.

    akak nak let go murah-murah jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam,

      Akak, saya ingat nak beli yang madela freestyle tu. Tapi kalau saya nak ada backup 1 lagi yg manual saya inform akak ye.

      Delete
  13. Na, dah lama tak masuk sini .. Hope you are doing ok, first thing i did was to baca entry yg paling last dulu, which is dis one :)
    In my humble opinion, mmgla org kata jgn beli barang awal2 .. So i try as much not to.. But if ada sale w crazy discount i wd take advantage of it.
    One thing that i discoverrd in my thrd pregnancy hari tu was theraline pillow. I bought at mothercare sini masa sale.. And masya allah. After dat , i dont use any other pillow dah.. Cukup satu tu je.. It's supportive.. It's cmfrtable.. And now, baby3 dah 6mths pon, im still using it .. To tido, to bf, to prop baby up.. It is so flexible.. Its a wonder in itself :)...

    ReplyDelete