Thursday, May 17, 2012

Went to the hospital again.

Aku punyalah malas nak buat update ni. Dok kat rumah mama, rasa cam nak eat, watch TV and sleep jek. Seriusla asyik tido jek. Sembab muka aku rasanya. Mama tak kasi buat mender langsung hahaha. Tapi sebab nak simpan record of every important things during my pregnancy, so rajinkanla menaip nih.

Dekat rumah mama, aku dengan Ed occupy bilik bawah sebab mama tak kasik aku naik turun tangga. Bilik bawah tu punyalah berkuap, memalam memang berpeluh-peluh, ko. Kelmarin sebelum tido aku mandi, lepas tu terjaga pukul 5 pagi panas gak, mandi sekali lagi. Dah alang-alang terjaga pukul 5 pagi, buatler solat sunat sikit. Bila nak solat jek, mulalah mengantuk nak mampos, setan betulla.

Anyways, lepas last week's bleeding episode, aku diberi ubat dan kena amek jab every 3 days. So dah 2 jab diambik. Normally what happens is once a proluton jab is administered, memang takde bleeding dah, not even spotting. But after 2nd jab tu, tengok cam ada spotting sikit with discharge. Risau gila aku. On and off the whole day. Bila Ed balik dan cerita, mulalah aku nangis cerita dekat dia. But I sensed something, that macam bukan spotting sangat. Rasa cam kena infection. You know how it feels bila kena infection kan. Gila uncomfortable. 

So semalam, aku ingat nak gi GP jek take some meds for the infections. Bila aku called Ed, Ed cakap cuba aku called Sunfert dulu. Aku malas sebenarnya. Sebab kalau Sunfert soh datang, jenuh nungguh 3-4 jam karang. But I called anyway. Aku ni kalau Ed suruh or cakap apa-apa aku ikut jek. Nampak jek aku ni kepala batu hahaha. So when I called them, the head nurse checked with the doc, and they ask me to come in. 

Bila aku inform Ed, dia kata dia akan hantar. So at 1.30 we went to Sunway med. At almost 4 gitu masukler bilik doctor. Scan dulu. Nampakle baby tu cam lambai-lambai hihihi sukenye! Ed pon sengih-sengih masa tu. Jari-jari pon dah nampak lima. Baby's heartbeat is 156pm. Dan air ketuban nampak cukup. Masih ada bleeding sikit-sikit dan ada about 5% placenta yang tak attach lagi pada dinding uterus. Kemudian doc masuk dan buat test pasal the infection. Yup, memang betul. So ada insert ubat dan doc bagi ubat makan jugak. 

Menurut doc the baby and pregnancy has almost entering a stable stage. Jangan risau sangat. The spotting tu sebab infections dan sebab ada bleeding sikit-sikit lagi. So continue to take it easy.  It's a good thing that we went to see the doc. Bila tengok scan tadi and see the baby wave (yippie!) puts my mind at ease a bit dan bila doc cakap pregnancy hampir stable dan jangan risau sangat, aku rasa syukur dan lega sangat. Entah,  aku rasa macam at that moment, I just made a decision not too worry and enjoy my pregnancy. I will still be extra careful, but aku dah takmo risau sangat.

Oh on another note, masa aku bleeding last week, bila aku timbang aku turun almost sekilo. Lepas seminggu makan tido jek dekat rumah mama, aku ingat sure dah naik kan, tup-tup baru naik 200g jek. Heran betul. Weight aku sekarang masih lower than I started the treatment, and I am now 13 weeks pregnant. Tapi weight of the baby ok, so oklah kot. Maybe sebab I was not model weight when I started the treatment, so the weight belum naik lagila kot. Aku doa sangat-sangat yang the pregnancy will get easier and the baby continues to grow healthily onwards. Hari ni genap 13 weeks, eh dah masuk 2nd trimester dahla kan? Alhamdulillah..alhamdulillah.

21 comments:

  1. Tahniah... akak gembira untuk arena. Jangan ganaz... jangan lasak... errr... ED posa ? Hehehe ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak. Memang rehat je banyak sekarang ni.

      Delete
  2. Yeay! Dah masuk 2nd trimester..tapi in ur condition better rest jugak la ya..at least sampai placenta tu fully attach kan...eeiiii lepas ni rasa baby gerak pulak lagi best!

    So continue lah rehat tu ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, alhamdulillah, tak sangka dah masuk 2nd trimester. Tulah akan continue bed rest maybe sampai the next checkup in 2 weeks. even after that kalau tak bed rest pon, aku akan take it easy lah sampai time kena masuk opis balik. Tak lama lagi rasa baby gerak2 eh. yey!

      Delete
  3. dont get too worried, just enjoy your pregnancy :)

    semoga di permudahkan segalanya amin :)

    a fren of mine pun tengah mengandung skrg dan dia ada 3 fibroid yang tengah ganggu her pregnancy, kalau pegang perut dia boleh rasa benjolan fibroid tu, kesian kalau tengok dia sakit, on off masuk hospital, tapi dia kuat :)

    you also must be strong and enjoy ur pregnancy ok :) i'm giving you a motivation :) hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah, I think I am in the better state of mind now. Kesiannya kawan akak tu. Hope she stays strong. Apa lagi kan we mother to be ni boleh buat except to be strong for your baby.

      Delete
  4. cam umie kata 'enjoy your pregnancy'
    hehe

    ReplyDelete
  5. Aku boleh bayangkan yang Ed dok terkulat2 sebab "berpuasa" ekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboih ko bukan main lama senyap. Bila bab berpuasa jek terus berbunyi. Puas aku baca balik entry ni, tang mana la aku mention word berpuasa ni. Memang takde ok. Sabo jelah. Wei mana blog ko? I am sure u still writes. Maybe privately. sila invite aku okeh. gemarena70s at yahoo dot com dot my

      Delete
  6. Alhamdulillah - I am sure all these will have a happy ending and then when you look back on your journey - bermacam-macam hikmah you akan dapat. All these dugaan dan cabaran are just preparing you for the next level of motherhood nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks MA. Insyallah I hope everything will be smoother from now onwards. I will pray really hard for this.

      Delete
  7. happy for you arena... jgn stress2 sangat, the baby could sense you know... dia dah wave2 tu, InsyaAllah kira he/she is doing fine in there :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nonie, thanks ye. Tulah best jek nampak the baby lambai2. Rasa nak lambai baik jek.

      Delete
  8. nanti ....


    bila dah pakai baju maternity .....


    tunjuk , kay ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually dah pakai sekali dua hehehe.

      Delete
  9. Aku pun kena infection.sama je cerita.sbb kita pakai pad dan darah pun kan kotor. Tp mild ye. Dia swap ambik wat mcm pap smear kan... Insyaallh tak de pape tu.aku dinasihatkan supaya minum air kosong bnyk2...

    ReplyDelete
  10. Dee,
    Ha'ah dia buat swab tu. Memang prone utk kena masa pregnant ni yek. Aku dah dua kali dah kena. Wokeys aku akan minum banyak air kosong. Doc soh minum cam vitagen drink yang banyak bakteria baik gitu. Aku doakan all pregnant ladies out there including myself a smooth pregnancy. Take care ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. Vitagen..sedap gak.skrg aku pening2 kuat peluh pulak.huhu

      Delete
  11. lambat plak wish..glad that you in good condition..dah abis 1st phase yer :) bestnyaaaa...pandai betul baby siap boleh wave wave..teringat masa mengandungkan yaya, tiap kali scan kaki tangan tu mmg x pernah berhenti bergerak manjang duk wave dan gaya berenang..sekrg ni ha amik ko, tak pernah duk diam melainkan kalau tido..hehehehe..

    perut dah buncit blom? bestkan time gosok gosok perut, feeling sayang sayang gitu..selalu selalu la bercerita dgn baby cheNa..dia boleh dgr dah mummy dia cakap tu.owwhhh..so sweetlah, rindu plak the moments :)

    ReplyDelete
  12. Mawar,

    Tulah kaki pon tak diam sangat, tangan la yang paling obvious waving tu. Teringa-ingat jek bila balik rumah hehehe. Perut dah start showing dah. Memang best gosok2 perut sambil selawat, baca nama2 allah dan sembang2 dgn the little one. Memang dah rasa sangat feeling sayang2 tu besstttttt sangat. Hehehe.

    ReplyDelete