Wednesday, September 5, 2012

Ada orang teringin

Kelmarin, aku tetiba teringin nak makan rendang ayam. Masa tu pukul 2 pg kot, aku ckp kat ed. Dia gelak je. Aku rasa gelak kelakar campur nervous takut aku soh carik dan-dan tu gak hahaha.

Esoknya lepas sembang2 dgn fiya, angah dan others lagi membara aku nak makan rendang. Kenapa entah nak sgt makan, gamaknya masa raya br ni takde org buat kot. MIL tak buat, mama pon tak buat.

Lepas solat, aku siap2 called ed dan tanya dia boleh tak nak gi kedai. Dia ckp ok but careful je lah. So aku bawak shopping bag tu dan ke kedai  oposite apartment aku. Dekat jek sebenarnya tp hr punyalah panas. Pergi beli ayam, semua baranh ada kecuali kerisik. Demm kena buat sendiri ke nih?

Lepas beli barang the walk back was really tiring dan sampai kat apartment aku duduk dulu kat playground. Cam mengeras jek perut aku masa tu. Masa tu malas nak feel sorry for myself, teringin nak makan masak le sendiri, beli brg sendiri tengah2 panas, dan puasa pulak tu. Kalau aku layan blues pregnant2 ni memang nangis. Tapi sbb teringin tu melebihi segalanya, gagahkan jugak naik ke apartment.

Sampai kat rumah. Penatnya. Hausnya. Masuk bilik bukak aircond kuat2. Nyaris nak tido dah sebenarnya. Near 5 kot br aku mula masak. Rendam pulut, dan masak nasi impit dulu. Nasi impit tu masak dlm pressure cooker jek, dlm 1/2 jam dah super lembut macam rebus 3 jam.

Sesambil tunggu masak, prepare bahan utk rendang dan naikkan kerisik. Takde pulak blender kering, so i had to tumbuk kerisik tu. Tapi aku tumbuk gitu2 jek, tak dan tunggu naik minyak pon. Tak daya.
Menu berbuka rendang ayam, nasi impit dan pulut kuning, yummm



Pulut kuning kukus over rice cooker jek hehe
Aku masak rendang dalam pressure cooker gak, cepat satu hal, aku tak yah kacau sgt pun ye. Lepas tu tumis bahan blend sampai naik minyak. Kemudian masukkan ayam followed by santan dan daun kunyit. About 8 minutes pressure cooked, dah masak ayam. Memula tu basah sangat, so aku biar mendidih untuk keringkan sikit, dah terkering sangat pulak dah.
Alhamdulillah, lepas ler teringin aku nak makan rendang ni. Dapat ler berbuka puasa makan rendang tu which aku ulang makan for supper and the next sahur. Oh ya, semalam aku berjaya puasa gaks. Alhamdulillah, so dah habis ganti semua dah. Syukur sangat. Kalau berdaya aku puasa 6, if not at least aku dah ganti dah puasa sebelum deliver ni.
Ni rendang yang dah di alter kasi bassah sikit

Owh Ed pon puasa, tak cakap pon kat aku. So bila balik semangat dia nak makan, hehehe. Suka kan main dia. Yelah dah lama aku tak masak sesedap kot. Eh masa kat Jengka hari tu, hari2 masak apa, tapi sejak balik rumah dah kurang masak.

Owh Amy, ko nak resepi kan. Err resepi aku senang jek. Simplified version of my moms.

Rendang ayam Cekna

Bahan-bahan
Seekor ayam
Santan dari sebiji kelapa / santan kotak 1 1/2 kotak
2 sudu kerisik (ikut suka)

Bahan-bahan blend
4 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
2n inci halia
2 inci lengkuas
4 batang serai ( blend yg pink je, bhg atas tu ketuk)
Cili kering 7-8 batang (ikut suka)
1 inci kunyit idup

Sedikit asam jawa or 3-4 asam keping
Gula merah
Garam
Daun kunyit yang diracik halus

Cara-cara
1. Tumis bahan blend sampai pecah minyak
2. Masukkan ayam, kasi kering air sikit
3. Masukkan santan kacau sikit-sikit
4. Masukkan gula merah, garam, asam jawa dan half of the daun kunyit
5. Biarkan ayam masak dan kuah kering sikit. Jgn balik selalu sangat nanti ayam hancur, tapi kalau suka yg hancur, balik2kan ler selalu
6. Bila dah masak gaul with the remaining daun kunyit.
7. Ngap la apa lagi.

17 comments:

  1. pulut masak guna p.cooker jugak ker??

    Akak masih fail masak beras basmathi guna p.cooker nie ....


    ReplyDelete
  2. Kak pb, pulut pakai rice cooker biasa je kak. Letak air dam daun pandan kat tmpt tanak nasik tu, lepas tu letak pengukus kat atas tu. Tutup dan kukus. p.cooker akak non stick ke tak kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nom sticl br seswai masak nasik dlm tu.

      Delete
    2. Non Stick ....
      Hari tu , cuba.
      Terlebih air barangkali.
      Nasi jadik tak kering elok.
      Last last , masuk kan nasi dalam rice cooker biasa dan tanak sampai kering ....


      Delete
    3. Kak pb,

      Ratio air kalai masak beras basmathy dalam p.cooker ialah x pot nasi, x+1 air. Sama byk pon ok. Tapi sebelum tutup dan pressure cook, make sure air gelegak dulu. Kalau pressure cooker saya, pressure cook kan 6 minute.

      Delete
  3. aku dah tak posa hari ni.huhu

    tq fr resepi.tahun ni dalam sejarah aku buat rendang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irfa, aku pon pose ganti je kot. Cam tak daya nak pose 6 jek.

      Delete
  4. I definitely nak cuba your recipe! Thanks for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silalah cuba. Hopefully I tak missed any ingredients there.

      Delete
  5. bila nak ajak aku datang umah ko? dan testttt segala masakan ko tu?? salivating laaa... dah la aku posa hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku ni poyo je lebih, entah2 tak sedap, muahahah.

      Delete
  6. do i need to buy pressure cooker? mcm syok je ko masak senang dan cepat hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babe,

      Hmmm pressure cooker ni lambat nak dapat return of investment. Mendernyer agak mahal, kena selalu guna baru berbaloi. Not many dishes yg boleh benefit from pressure cooker. Contohnya sup tulang, sup ekor, rendang, kerutuk, dan nasi impit/ketupat. Which mender2 ni tak selalu kita buat kan. Aku cuba utilize lebih sikit oenggunaan dengan masak nasi tomato, nasi beriani pon dalam tu. Tapi when you wanna use it, memang jimat masala. Dan kalau rajin masak dan rajin jamu orang, haaa berbaloi la kot. Aku rasa oven lagi byk variety mender boleh buat. Bukan nak discourage tp, mmg rasa geram kekadang nengok je he prssure cooker tak berpakai hehehe.

      Delete
  7. aku kan ada periuk magik..aku beli main kutu rm 450 dah lama dah.pas aku pindah dari rumah aku dulu (rumah *tooooot*) aku lupa mana aku letak,udahnya aku wat sup tulangg berejam. pastu masa pantang kat umah mak, ambik buai bawah katil.. tadaaaaa aku jumpa periuk magik aku. periuk tukan boleh rebus dengan cepat, boleh panggang, doleh deep fried, boleh kukus..sebab tu aku cakap dia magik..hahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh magik betul periuk tuh..brand apa dan apa rupenyer..

      Delete
  8. Thanks for the recipe beb,..mmg 80% sama dgn mama cuma mama tak taruk lengkuas dgn kunyit hidup. Bila dah berumur ni, mama agak malas nak renyah2 jadi anak pun ikut resipi malas hihi. Aku rasa recipe mak aku lagi do-able dari recipe abg aku yg chef kononnya tu. Lagi kompleks bahan2 dia and ukuran ikut gram..tension aku. Pastu jadik terpedas sgt sampai nganga mulut. Yg mama punya senang macam kau ukurannya dan pedas sedang2 sesuai la dgn jiwa. Weekend ni buat lagi kut ada kawan Zul nak dtg. Aku nak buat sekor je. Aduhai berdebar haha. Benda2 ni kena prektis selalu kan baru rasa confident nak masak. Aku teringin la nak terror buat nasi tomato or mee kari so that if kawan dtg ramai2 ko takyah hidang lauk byk2, buat je mee kari, diaorg pilih sendiri nak taruk apa pastu tuang kuah, selesaiii.

    ReplyDelete
  9. Lepas buat satu dua kali dan kalau menjadi, confident pon datng la babe. Kunyit hidup tu kalau malas letak ganti jek serbuk kunyit. CIli kering tu boleh jek pakai cili blend yang beli brand adabi, or puteri or maz kat supermarket tu. AKu pon dah lama tak blend sendiri dah cili. Malas. Nasi tomato, mee kari aku dah confident dah. Ada few yang aku confident. CUma sekarang ni tak masak2 sangatla.

    ReplyDelete