Saturday, October 20, 2012

The true meaning of perut dah berat

Assalamualaikum wbh, 

Aku sekarang baru betul-betul faham bila mommies or bakal mommies cakap, perut dah berat, susah nak bangun dari katil dan sebagainya. I thougt yelah kan perut makin besar sure makin berat kan. 

Little did I know, tetiba one day ko bangun tido and terasa perut ko berat 2-3 kali ganda dari biasa overnight. Aku cakap dekat Ed berat giler perut macam tetiba aku bawak additional sebijik lesung batu and it's pushing down  my cervix. Adess. Memang sengal, bisa dan ngilu. 

Semalam, seharian aku rasa perut aku berat gitu. Dahla dok mengeras jek sepanjang hari. Semalam nak masak pon, masak laju-laju sambil tampung perut. Goreng spaghetti je pon, and was helped by Ed. Tengok ed selera gila makan. Berbaloi la masak. Walaupun dah ngilu masa tu. Lepas tu Ed kena buat kerja besar kat dapur sebab tak semena-mena sinki dapur tersumbat. So dia dismantle the piping kat bawah sinki dan sesambil tu clearkan sumer menderkat kabinet  bawah sinki tu. Thank u babe. 

Malam nak tido pon horror sangat. Nak beralih tido sangat sakit. Semalam sakit berterusan all night. Pinggang pon sakit gak. Risau aku. Nak bangun gi buang air tu, sakitnya sampai terbongkok-bongkok dibuatnya. Bila nak lelap at 3 am semalam baby dok mengeras sesangatnya dan kicking up a storm. Jenuh aku gosok-gosok dan pujuk-pujuk sambil-sambil selawat, zikir dan baca 3 Qul. Finally it stopped and we both slept. 

Ya Allah, dah makin dekat kan. This is all Braxton Hicks ya. A taste of the real thing hehehe. Ya Allah mudahkanlah Ya Allah.  Aku ingat nak update banyak-banyak la sebelum bersalin ni. All my draft entries aku nak publish jek. Oklah later, perut aku senak duduk buat entry nih. Salam.

10 comments:

  1. Dekat sangat sangat tu... gitu ler lebih kurang apa yang arena rasa tu... rasanya sangat tak lama tu... kalau bersalin, sila la suruh ed post entry kat sini ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak. perut berat tu belum constant lg kak. dlm sehari ada 2-3 jam rasa gitu. so maybe seminggu dua lg kot. Saya doa@ baby akan keluar pd masa yg terbaik, insyallah. hehe kalau dah bersalin insyallah saya akan inform semua.

      Delete
  2. Salam.. lama dah tak jadi SR kat sini...
    Alhamdulillah...rupanya dah ada isi dan nak bersalin dah pun...
    Tahniah...semoga dipermudahkan segalanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. thanks a lot and welcome back.

      Delete
  3. Cekna, hrp dpt study jgk, tip2 penjagaan dlm pantang. If berpantang cser, mcmana, if normal dgn epi, mcmana & so on. k.ina masuk hari ke7, baru tercari2 slps rasa sakit sgt2 dgn epi tu. skrg AlhamduliLlah dah ok sikit2. Tu pun, mcm kira terlambat, AlhamduliLlah x ada sampai jangkitan. W/pun dah anak no 3, tp lain anak, lain cara delivernya jd sentiasa mcm anak sulung..masih kelam kabut. Psl nak try normal tu, bljr jgk sikit2 teknik pernafasan. k.ina sempat baca setengah jam sblm rasa sakit. Bila msk LR, sempat ty midwife, btl x teknik masa teran, x keluar2. Dia kata betul, cuma kena lg bertenaga. Kali ke 5, baru keluar baby. Baby besar, dkt 4kg...huhuhu... Good luck. Allah lah segala2nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak ina. penjagaan utk czer saya ada baca. penjagaan utk epi pon ada khas yer. baik kak saya akan study. Thanks kak. comel baby akak.kuar2 dah semangat kan.

      Delete
  4. dah hujung2 tunggu hari ni lagilah terasa
    kalau aku dgn pakej x lena tido sekali,huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang payah nak tido babe. ngilu kat pinggang ngan bontot tak leh blah kekadang. doc kata simpulan cerclage tu dah mula tekan dekat2 bontot tu yg ngilu sgt tu.

      Delete
  5. congrats che na, sy 1st time baca blog awk, indh rasanya, skg ni sy dlm 2ww, takut sgt, doakan sy jugak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anie.

      Moga Allah mudahkan. Nanti updatela result of the 2ww tu. Take care ok.

      Delete