Wednesday, August 1, 2012

Yet another trip to the hospital.

Updated and ada update sikit dekat blog sana ngeh..ngeh..ngeh..

Okay jangan panik. Aku pergi voluntarily. Next checkup aku ialah lagi 2 minggu sebenarnya, tapi aku rasa cam nak kena infection la pulak. Memang antara side effect pakai cerclage ni ialah infection. Yelah ada mender foreign dalam body ko kan. Mudah la nak kena infection. Memang doctor suruh monitor. Memula ingat nak tahan je sampai next checkup, tapi lambat lagi dan errr aku tak berani la nak take the risk. Aku ni kan ker  categorised as high risk pregnancy, agak2 tak best jek, pegi jelah hospital. Lantakla orang nak kata paranoid ke haper. Better safe than sorry kan.

Hari ni menunggu boleh tahan lama. Aku register at 2.30 pm berjaya jumpa doctor at 6.30 pm. 4 jam menunggu!  Dahla aku sorang2 ed takde. Aku mintak baba hantarkan tadi, and I ask him to go back. Memula dia nak tunggu. Tapi aku tau sangat waiting time dekat Sunway ni. Kena pulak tengah2 doc attend patients, dia kena lari jap buat procedure. So lagilah lama, but the doctor apologise for the waitlah. Nak buat camana, patient dia memang ramai. Plus dia kena gi buat procedure.

Lepas check memang pon confirm  kena infection. Agak teruk jugak kata doc, dia buat swab dan masukkan ubat. Burn puasa aku hari ni at 6.30 pm sayang gila kan. Apa nak buat. Yang bengkek tu dahla tak puasa, tak makan lagi lak tu sampai sekarang ni. Takpelah dah nak maghrib dah pun. Pastu doc prescribe ubatla which kena amek it's a 3 weeks course. Once a week gitu dosagenya.  Baby ok, alhamdulillah. Air ketuban cukup, weight baby is 717g and hb 164bpm. Phew, lega. Oh ya, kepala dah kat bawah. Last week kat atas.. Ok baby, baby position yourself baik2 ok. Mama loves you. Tetengah scan tu baby gi tendang scanner tu hahaha. Memang berombak perut aku masa tu. Hishh baby ni. Sonographer pon tergelak.  Teringat aku, baby si lilithfair tu. Hahaha. Oh ya, berat aku naik dekat2 700g gak dalam seminggu nnih! Nooo !! seramnya, naik weight mencanak-canak gitu. Takottt.

Doc cakap, keep doing what you are doing. Monitor your condition pasal you know ur body. If you rasa tak sedap jek, call in and come in. We'll check on you. Yelah kan, banyak kali aku have a hunch that something is not right, memang pon ada something needs to be done. Alhamdulillah, Allah lorongkan hati aku hari ni, dan hari2 sebelum ni untuk seek Dr.Wong's a attention and advice when I feel something's not feeling good.

So aku tengah tunggu ed amek aku ni. Cam orang gila aku rasa menunggu ni. Dia pulak stuck kat bengkel aku rasa kol 8 baru sampai. Bosan sampai rasa nak nangis hahahah. Berbula kat sepital lah aku hari ni. Tapi takpelah, balik karang aku tidur dan baring ler puas2 atas maternity pillow baru aku! Nilah bahana tunggu 4 jam kat hosp, pastu tepi tu ada booth barang baby. Seb baik aku tak tebreli breast pump ke hapa ker, muahhhaha. Yeeehaaaaa. Mahal gak, tapi dapat discount a bit. Dapatla kurang almost 60 ringgit dari harga pasaran. Tapi tetapla ratus2 babe.

Aku pikir kalau baju raya boleh habis beratus, kenapa aku nak kedekut untuk beli barang untuk keselesaan aku. Duit aku maaa. Belasah jelah. Justify jangan tak justify hahaha. Oklah dah 7.32 ni dah masuk waktu kot. Selamat berbukalah untuk aku yang tetiba tak puasa nih, hampeh.

16 comments:

  1. sis nak tanya mcm mana u tahu kena infection tu?..ada kuar something k or u rasa jer lain mcm.. yer la i risau gak kn i pun ada cerclage..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anon,

      Sis, segan pulak rasanya nak cerita kat sini symptom2nya. Why don;t u email me at gemarena70s@yahoo.com.my so that kita boleh sembang2. Or u can gimme ur email, nanti I email u. Ada few signs that we can watch out. Kita kena extra hati2 kan sebab ada cerclage tu.

      Delete
    2. ok tq i dah email u..my name yanie

      Delete
  2. Bagus syabbass ank kite samalah notti nye hahaha. Btw aku ade keputihan x selesa langsung. Caner ko tau ade infection? Ade tanda2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyer, syabas anak2 kita ye. Kan main, takleh orang nak nengok sikit kan, tendangla, tumbukla scanner tu. Bertuah betul kan. Wokeys, nanti aku email ko pasal ni, malas nak citer sini. Ada my brothers la segan akooo. Hahhaa.

      Delete
  3. Hehehe... best kan rasa baby gerak ? Itulah pengalaman yang selalu akak tunggu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best. Lega jek bila dia dah start move. Tau that he's ok inside. Alhamdulillah, syukur sangat.

      Delete
  4. Replies
    1. Insyallah, akan ingat utk makan ubat.

      Delete
  5. Huk aloh awt x suh doc tunggu lepas buka jer insertkan ubat, penat je poser..x perlahkan janji selamat semenya..

    Makan ubat, makan ubat, rehat deh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan sayang kan puasa aku. Dah petang sangat dah masa tu. Nak wat camner kan. Takpelah nanti ganti. Insyallah akan makan ubat dan jaga kesihatan. TQ.

      Delete
  6. OMG, Terkejut I tengok your post title on my blog page!
    Please take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu tulis terus, jangan panik. Hmm i have to hati2 sangat kan. Betterla over paranoid than sorry ye tak. Thanks sis.

      Delete
    2. Tu la... Kat my blog listing hanya dpt tengok title je... hahah
      Ye betul tu, kena hati2 sangat... you take care k? *hugs*

      Delete
  7. takpalah cheNa..nnti ganti jek lah posa yg burn tu..

    betui..aku rasa this month atau by sept, ko dh bleh invest skit utk breastpump..walopun ko tak bleh nak cuba ke, hapa ka, mind set tu yg paling penting..

    since ko nak conceive lagi lps nih, do choose the good ones..lagipun, benda nih aset..boleh jual balik bila dh tak guna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Ganti jelah nati, sehari aje pon. Nak wat camner kan.

      Aku ingat by sept aku dah order kot the breast pump tu. Rasa daht au nak beli apa. Mahal giler, tapi aku rasa berbaloi.

      Insyallah ada rezeki memang nak cuba conceive lagi. Insyallah. For now, I am focusing on getting this bundle of joy safely dulu. Ya Allah perkenankanlah dan permudahkanlah. Amin.

      Delete