Saturday, June 11, 2011

Masak-masak dan pretzel?

Alhamdulillah. Habis dah aku ganti puasa. Syukur sangat. Aku puasa direct jek 4 hari. Hari pertama memang horror, dengan pening dan pedih perut. Esok2 nya aku aku sahur dan makan ubat masa sahur, so alhamdulillah, Allah izinkan aku untuk puasa.

Hari first aku puasa tu aku tak masak kan. Esoknya aku masakle jugak chili crab tu. so here's the pic.

Sayur takde, tak sempat nak gi supermarket beli. Ni sumer lauk aku beli kat pengkalan kat Kuantan hari tu. Udang tempura, ikan kerisi goreng dan chili crab. Giler tinggi kolesterol, ko.
Esoknya aku buka puasa dengan pasta salad jek. Seperti di bawah. Tapiiii. malam tu aku buat... jeng ..jeng..jeng.. pretzel! Kali ni aku bijak sikitlah, aku halfkan the ingredient. Yelah buat banyak2 karang aku gak yang makan. Pastu sebenarnya yang tak daya ialah tak abis-abis tau membuatnya. Dahla buat on a working day, karang sampai pukul 1 pagi, dok mengshape roti  tak siap-siap. Tak kose aku. 
Pasta salad

Plain pretzel with sesame seed

Gebu dan tak de rupa pretzel
Iyer, memang takde rupa pretzel, tah kenapa dohnya kenyal semacam memang tak leh gentel. Aku tengok le jugak video menggentel pretzel oleh Aunty Anne's tu kat Youtube, tapi memang tak leh roll sampai kurus. Asal aku roll jek, dia mengecut balik. Ahh malasla aku, bila roll tu gemok2 pon terus aku silang2kan. Pastu celup dalam soda bicab yang dah bancuh dgn air panas(style Aunty Anne's gak) pastu letak atas pan membakar. Tak dan masuk dalam oven pon dok mengembong lagi lepas celup dalam air soda bikab tu. Tak masuk oven pon dah takde lobang dah pretzel aku. Lantakla. Bakar dalam 8 minute gitu. Wahlaa..

Hasilnya? Memang sedap. Gebu dan tanpa hesitant aku cakap yang rasanya lagi sedap dari Aunty Anne's tuh hahah. Aku buat plain, cinnamon sugar dan sesame seed. Dapatla 6-7 ketul kot. Ed pon cakap sedap. Esoknya bila makan pon masih lembut lagi. Provided kena simpan dalam air tight container lah. Resepi boleh dapat dari sini.The only thing i changed was aku gantikan the flour to bread flour. Kalau campur maybe boleh jadik crusty sikit, entah. Tapi aku rasa aku suka hari tu punya result lagi.

Semalam tak masak, tadi aku tanya ed nak makan sotong bakar tak ratah2 jek. Dia cakap orait gak. Pastu aku belek2 resipi and came up with this. 

Gemoknyaa sotong!!

Calamari ripieni alla griglia
Alaa sotong sumbat la senang cerita. Tak dan aku nak buat sosnya. Gemok jadiknya sotong tu aku sumbat stuffing. Nak potong cam payah sikit sebab aku takde toothpick nak tutup itu sotong. Kang terkeluar habis lak stuffngnya. So potong dua jelah. Verdict? Hmm so-so jelah. Sedapla lagi pulut sotong  makcik aku buat hahaha. Resipi untuk sotong hape-ke-bender ni ada kat sini

Apa lagi aku masak ek? Owh ni aku buat last week kot, sebab nak ngabiskan mushroom dan cheese. Berkulat pulak cheese tu karang. 


Baked macaroni
Aku buat banyak, so bawak le sikit gi opis. Oren, masa ko ada training kat Bangi ari tu, aku nak buat dah untuk ko, pack siap-siap kan. Yelah dari keciknya Mira, ko cakap nak makan baked macaroni tu kan. Tapi, timing lari lak ari tuh. 

Tu jelah update masak-masak dari aku. Sekarang ni aku tengah nunggu kek gula hangus aku yang tengah baking dalam oven tu.Dulu aku pernah buat. Tak jadik. Jadik cam sponge cake jek. Tak jadik langsung sarang-sarang tu. So I tried another recipe. Mintak-mintakla jadi. Nape entah aku ni semangat semacam jek memasak lah apa lah. Breadmaker oven tu telah unleash the Diva Chef in me kot. Hahhaha. Esok aku ada sesi buat roti dengan anak-anak buah. It's gonna be a fun and tiring day, for sure. Err cam kena angkut the BM oven gi umah mak aku jek.. Pengsan..

19 comments:

  1. kelakar la nape aku baca sik tergelak je..

    suka la updet masak-masak!

    ReplyDelete
  2. Joe,

    Wei apsal ko gelak Joe. Mana ada aku buat entry kelakar. Hishh. Ke tang menggentel pretzel tuh hahahah. Aku tengah siap2 nak gi rumah mak aku ni. Anak buah dah call. Cekna nak datang kol berapa? Apsal? aku tanya. Hehehe takde apa, tak sabar jek. Sabo jelah anak buah aku ni. So aku akan update our weekend cookout, nanti.

    ReplyDelete
  3. the crab is tempting me, delicious.

    ReplyDelete
  4. Hi Nava,

    And when its freshly caught like the one i cooked, double yumm..

    ReplyDelete
  5. Arena... akak tak ikuti harga benda nak buat roti tu... tolong tuliskan... kalau murah, nak gak beli barang sebijik. Orang rumah akak tu rajin makan roti...

    Nanti nak kena belajar dengan arena buat roti plak... hehehe... jangan lupa buat kelas buat roti tau kalau akak dah beli breadmaker tu...

    ReplyDelete
  6. aku tak pernah try lagi pretzel.. yg cinnamon tu ko celup ker tabur jer cinnamon atas tu?

    ReplyDelete
  7. sebab ayat-ayat ko kelakar lerr gelak. selalu ko cam serius x abis-abis stress keje.. camne nak gelak mah..

    ReplyDelete
  8. Setuju2..aku pun senyum2 baca. It shows how happy you are la Che Na. Paling tak tahan word 'unleash' tu hihi..cepat update buat roti dgn anak buah tu..

    ReplyDelete
  9. aha,

    baru jek nak cakap, benda yg paling tempting dlm byk2 gambar nih, ialah yg resepi last tuh..

    meleleh lagi air liur ku...

    takpe, bebila turun KL lagi, mmg aku bgtahu ko supaya bleh buat in advance..hikhikhik..

    salutelah, rajin dn pandai masak..

    beza ngn aku, dah la tak pandai masak, mls yg hamat...kuikuikui..

    ReplyDelete
  10. Kak Izawani,

    Bread maker oven tu harganya dalam 1015. Kalau jadik member boleh dpt murah sikit. dalam 846 gitu. senang je kak nak buatnya. tak perlu tangan berseni. Rupa tak penting, yang penting hati.. eh yang penting rasa.. hahahaha.

    ReplyDelete
  11. Jem,

    Yang cinnamon sugar tu aku gaul dua mender tu dulu, Then pretzel yang baru kuar oven tu, brush dengan melted butter, tabur cin-sugar tu. Kalau dalam demo diorang soh celup/dunk it into melted butter tu. Seriau aku tengok.. Lemak2 tu meresap masuk. Hahah so aku brush saja. Aku rasa brushing the butter tu cam ensure it retains it softness jek.

    ReplyDelete
  12. Jojoe,

    Hahahah hobi baru cekna. Lupa jap serabut kat opis bila buat roti..Tapi lepas siap dan tang nak mengemas.. owhh pengsan..

    Amy,
    Yeah, Sekarang nih, I am at a happy mood masa buat roti. bila siap lagilah woo. Apatah lagi bila naik menggebu jek. Kakakka. Yes, the Diva Chef, has been unleashed. Behold! hahahhaha.

    ReplyDelete
  13. Oren,

    Wokeys, sound awal sikit. Cekna pack baekkk punya untuk Makcik Oren. Kan aku dah kata.. Aku rajen masak tapi aku malas ngemas. Kalau datang rumah aku sure mengucap panjang tengok rumah kitorang hahahha. Lagipun ed support aku masak. Tah apa2 aku cuba dia makan jek. Alangkan sotong sumbat yang nak meletop tu pon dia makan habis rilek jek, walaupun tekak aku rasa err tak sedap sangat. hahhaha.. pasal tu ler aku rajen try dan masak. Sekian utk hari ni..

    ReplyDelete
  14. Akak nak beli yang ini... RM800.00 katanya... secondhand...

    http://www.mudah.my/Breadmaker+Oven-9738331.htm?last=1

    Tapi, dengar citer bley dapat baru dengan harga yang sama...

    http://www.mudah.my/New+breadmaker-9761116.htm

    Dok survey lagi... any opinion ?

    ReplyDelete
  15. AKak Izawani

    Kalau akak nak beli saya cadangkan beli yang baru. Ada warranty kan. pastu kalau parts rosak ke apa in the future boleh tukar. Yelah nak pakai lama kan. Pastu kan kak, kalau boleh akak carikler, dari agen amway dekat2 kedah tu. Nanti diorang buat kelas dan demo akak boleh join. Saya yang semangat nak beli tu sebab gi tengok demo la kak.

    ReplyDelete
  16. cekna..sebab kekenyalan dan doh taknak jadi kurus adalah sebab ko guna tepung roti. gluten tinggi derrr..

    ReplyDelete
  17. Angah,

    Owh ye ker. Aku pakai tepung roti tu gak for buns yg lelain sebelum ni, but giler senang nak shape. Maybe doh yg lain tu banyak butter kot. Hahahha entah la. Tak cukup ilmu lagi pasal sains roti nih hahaha

    ReplyDelete
  18. best-best..terasa malu plak kat diri sendiri aku takde bakat memasak yg pelik2 cam ni huhuhu..sadis.

    ReplyDelete
  19. Mawar,

    Leerr tak yah malu derr. Aku tu bukan reti pon la.. aku ikut resipi jek. Kekadang jadik kekadang rasa cam haram jek. Tapi sebab ed dia makan jek, pelik camner pon dia makan so ok jelah. DIa cuma tak makan kalau aku buat bubur, baik bubur nasik mahupun bubur jagung..mamat anti bubur.. hahhaha

    ReplyDelete