Sebelum bulan puasa bermula, baikler aku update pasal makan-makan trip aku last weekend. Yelah kalau dah start bulan puasa, tak elokla kot tampal gambar-gambar makanan nih. Kang meleleh air liur pulak.
Picture was taken when last weekend when me and my parents and siblings and anak-anak buah went for dinner at Red Wok Restaurant, Bangi. Masa tu Ed takde, dia outstation. Tapi dia dah pernah makan kat situ, so tak kisahlah pergi tanpa dia.
Sesampai je, ramai jugak orang. Weekends gamaknya. Suspen jugak aku takut makanan lambat sampai ke ape ke kan. Aku memang saspen kalau pegi makan bawak bapak aku tuh. Tapi dah sampai order jelah kan dan doalah jangan sampai termixed up order ataupun lambat. Alhamdulillah walaupun ramai oran,g servisnya sangat cepat dan makanannya sedap. Buttered prawn jek lambat sikit. Yang lelain ok. Aku order hampir sama dengan my first time eating here. Tapi ada few changes lah. I ordered :
Picture was taken when last weekend when me and my parents and siblings and anak-anak buah went for dinner at Red Wok Restaurant, Bangi. Masa tu Ed takde, dia outstation. Tapi dia dah pernah makan kat situ, so tak kisahlah pergi tanpa dia.
Sesampai je, ramai jugak orang. Weekends gamaknya. Suspen jugak aku takut makanan lambat sampai ke ape ke kan. Aku memang saspen kalau pegi makan bawak bapak aku tuh. Tapi dah sampai order jelah kan dan doalah jangan sampai termixed up order ataupun lambat. Alhamdulillah walaupun ramai oran,g servisnya sangat cepat dan makanannya sedap. Buttered prawn jek lambat sikit. Yang lelain ok. Aku order hampir sama dengan my first time eating here. Tapi ada few changes lah. I ordered :
And 2 happy kids yang makan macam adults. Punyalah banyak makan nasik dua orang anak buah aku nih.
Semua gambar-gambar ni aku amek dengan kamera phone N95 aku tu jek. Takde derr aku bawak kamera aku everywhere. Tapi camera N95 ni okeyla gambarnya. Not bad for a phone camera. The whole meal cost me RM143. 6 adults makan dengan 2 kids yang makan equal to 1 adult, + 5 fruit juices, 2 ABCs and 3 barley drink + makanan yang sedap-sedap + servis yang bagus + surrounding yang bersih dan lapangv = sangat berbaloi. Ada rezeki kami anak beranak + menantu + cucu-cucu akan datang lagi. Yang kelakar masa aku makan berdua dengan Ed hari tu, around RM90++ gak kena. Imaginelah betapa banyaknya kami makan, muahahahah. So kalau makan ramai-ramai lebih berbaloi la kat Red Wok Restaurant ni. Boleh baca mengenai red wok tu di http://redwok.wordpress.com/ sambil-sambil menjamu mata tengok menunya.
Balik daripada makan-makan tu dah pukul 11 lebih. Malam tu aku tidur rumah parents aku, sebab Ed takde kat rumah. Mata aku dah berat dah tapi bapak aku insist soh kami buat karipap malam tu jugak sebab dia dah buatkan inti siang tadi. Pastu dia tanya aku bila nak buat dadih jagung tuh. Aku pon jerang ler air dalam periuk utk buat dadih jagung. Dapatlah dalam 20 container. Anak buah aku si Olyn yang tolong aku. Aku biasalah kalau masak-masak suka involvekan diorang ni. They really like to help. Biarler lambat sikit pon.
Karipap tu, actually aku dah maleh dah sebab leceh kan, memalam gitu nak buat, tapi sebab abang dgn adek aku on jek, aku pon buat kanlah doh kulit karipapnya. Tukang uli dan letak inti tu my two brothers with 2 small helpers, hehhee. Banyak gak diorang buat. 2 kali aku kena uli kulit karipap tu. maybe about a hundred or more karipap. Lepas tu bapak aku goreng half cook, so that tak melekat-lekat nak simpan and freezekan. Dan of course adalah yang dia goreng fully cook untuk kitorang nih melantak. Mama aku masa ni, dah tidur.
Karipap tu, actually aku dah maleh dah sebab leceh kan, memalam gitu nak buat, tapi sebab abang dgn adek aku on jek, aku pon buat kanlah doh kulit karipapnya. Tukang uli dan letak inti tu my two brothers with 2 small helpers, hehhee. Banyak gak diorang buat. 2 kali aku kena uli kulit karipap tu. maybe about a hundred or more karipap. Lepas tu bapak aku goreng half cook, so that tak melekat-lekat nak simpan and freezekan. Dan of course adalah yang dia goreng fully cook untuk kitorang nih melantak. Mama aku masa ni, dah tidur.
Early batch of unfried karipap yang paling sedap di dunia.. hahaha
eh aku baru plan nk pegi redwok tu! thanks for the review..maka aku lebih konpiden nk gi makan *bwk duit lebih sikit takut termakan mcm raksasa
ReplyDeletekaripap tu nmpk sangat cantek.. sapekah yg kelim
Salam Joe,
ReplyDeleteOkey jek kalau ko nak pergi red wok tu, highly recommended. Sila bawak duit lebih, nanti order cam raksaksa.. perlu diingat bahawa portion makanannya besar. jangan tamak. hahaha
Joe,
ReplyDeleteKaripap tu tak kelim sendiri lah.. pakai template erkk acuan karipap jek.. kalau kelim sendiri haruss tah apa2..
comei anak buah ko weh hehehe. and rajinnya ko nak buat karipap mlm2 buta nun
ReplyDeleteDelinn, memang comel sesangat kalau good mood. Bad mood kalu, hilang comel2 tu. rasa nak cubit2 jek bebudak tuh..hahahha..
ReplyDelete