Salam kawan-kawan,
Oklah aku kasik resipi dulu. Kak Pb ek yang mintak resepi kerutuk. Ni resepinya, kerutuk ni ayam boleh daging pon boleh.
KERUTUK
Bahan Menumis
Bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga
Bawang merah 3 ulas - hiris
Bawang putih 1 ulas – hiris
Bahan Kisar
Bawang besar merah – 4 biji
Bwang putih – 4 ulas
Halia – 1 ½ inci
Serai – 2 batang
Buah keras – 2 biji
Cili kering – 6 – 10 tangkai
Bahan lain
1 ekor ayam
2 paket serbuk kerutuk ayam Adabi (dibancuh dgn air)
Pati santan (1/2 kg)
Kerisik 1 paket
Garam
Gula merah
Cara-cara
1. Tumis bahan penumis – cengkih, buah pelaga, bunga lawang, kayu manis
2. Masukkan bahan yang dikisar sehingga terbit minyak
3. Masukkan serbuk kerutup dan kerisik
4. Masukkan ayam
5. Setelah kering air ayam, masukkan pati santan
6. Masukkan garam & gula
Baked Macaroni With Cheese | |||
Bahan-Bahan: | |||
475 ml susu segar 1 helai daun bay secubit serbuk buah pala 50 g mentega 40 g tepung | 175 g cheese Parmesan atau Cheddar (atau campuran kedua-dua) - (grated) 40 g serbuk roti 450 g macaroni (atau pasta yang pendek) secubit garam sedikit serbuk lada hitam | ||
Cara: | |||
Untuk membuat "bechamel sauce" : Panaskan susu dan daun bay di dalam periuk kecil dengan api perlahan. Awas, jangan biarkan ia mendidih. Ketepikan. Cairkan mentega di dalam periuk. Masukkan tepung, sebatikan. Masak selama 2-3 minit. Hati-hati agar tidak hangit. Tapiskan campuran susu tadi dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Sebatikan dan gaulkan perlahan. Masak sehingga mendidih, kacau selalu. Masak selama selama 4-5 minit. Masukkan sedikit garam dan lada hitam dan serbuk buah pala. Padamkan api dan masukkan 30 ml cheese dan kacau hingga cheese cair dan sebati. Panaskan oven 200 darjah C (400 darjah F). Sapukan sedikit mentega pada bekas casserole (oven proof) dan taburkan sedikit serbuk roti. Sambil itu, rebus pasta dengan air yang dimasukkan sedikit minyak dan garam (atau salted butter) sehingga 3/4 masak atau "al dente". (Tip : kurang sedikit daripada masa yang dianjurkan di paket). Buang air rebusan pasta dengan penapis. Masukkan ke dalam "sos bechamel" tadi, gaul rata. Masukkan ke dalam bekas casserole. Taburkan serbuk roti dan baki cheese tadi. Bakar selama 20 minit sehingga kekuningan dan cheese membuak. |
panjangnya resepi, berpinar mata aku baca..
ReplyDeletekut mana pun, dari duluuuu lagi aku ngidam nak mkn yg CheNa masak..huhuhu..bilalah buleh nak merasa? nak jadik jiran, dah penuh umah kiri kanan..nak jadi anak buah, tak pernah lak nak jumpa..hikhikhik..
tu lerr,
ReplyDeletedah lama ko nak makan ek. dari anak sorang sampai anak 4, hehehe. Tulah mana tau ada rezeki, jamu kengkawan blog makan suatu hari yang tenang..
kerutuk ni dolu2 masa duduk umah sewa,member2 klantan slalu gak masak.kita tumpang je.ngeeehee.
ReplyDeleteAnis,
ReplyDeleteAku pon baru belajar haaa.. Ada cousin aku kasik resepi. Every time nak masak kena bukak rezepi.. Tak pernahnya ingat.